Рецепта: Яйца "Бенедикт" със сос Холандез | домашна версия

Здравейте!

Неделя е и е време за brunch, но времето навън е ужасно, а Ви се хапват така популярните яйца Бенедикт. Много вкусна и засищаща закуска идеална и при махмурлук, но само в случай, че някой друг ви я приготви.

Трудността идва в това, че включва няколко компонента, които трябва да се приготвят едновременно и изисква да сте "под пара". Традиционно се поднася в брьош хлебче, но все пак тук си говорим за домашна версия.

Необходими продукти:
хляб/питки - каквото имате под ръка
кашкавал (според мен млечният вкус на кашкавала е чудесно допълнение към яйцето и соса)
шунка - оригиналната рецепта е с бекон
нещо за намазване

За гарнитура - според мен най се връзва със зелена салата.
Рецепта за палачинките, които се виждат на заден фон може да намерите тук. 


След като си наредите сандвича така както на вас Ви харесва е ред на по-сложното в рецептата. Поширани айца. По описания начин може да правите яйца и за други рецепти, това е универсалният начин. Ключовото е оцетът или киселината, може да използвате и лимонов сок, той стяга белтъка и така се получава течната сърцевина.

Как да направим яйцата:
В тенджерка се затопля вода, почти до завиране, и се добавя ябълковият оцет. Яйцата се чупят в чинийка и внимателно се пускат в леко врящата вода. Съдът се похлупва за 2-3 минути, после готовите яйца се изваждат и се отцеждат от водата. Може да използвате и приспособлението на яйца от jumbo.

След като яйцата са готови ги извадете на домакинска хартия, за да премахнете излишната вода.

Има няколко популярни версии на соса, аз използвах тази. Като в някакъв момент сосът Ви ще започне да се стяга след като го махнете от котлона, но това е нормално, все пак в него има доста масло.

Рецепта за сос Холандез:
3 жълтъка
2 с. л. вода
175 г масло
сокът от 1/2 лимон
червен пипер
сол

Как се приготвя:
В метална купа за водната баня се изсипват трите жълтъка. Към тях се добавя 2 лъжици вода. Купата се поставя върху тенджерата с вряща вода (след като сложите купата над тенджерата намалете котлона), като дъното не трябва да се докосва до водата. Жълтъците с водата се разбиват непрекъснато над парата докато се сгъстят. Много е важно да бъркате енергично, за да не направите омлет вместо сос.

Изключете напълно котлона. Към сгъстените жълтъци прибавете разтопеното масло, като през цялото време енергично разбивате. Сместа ще започне да се сгъстява още повече. Когато е добавено всичкото масло, към получения сос добавете лимоновия сок, солта и пипера.

Ако го оставите да седи ще хване коричка и ще се сгъсти. 

Основно трябва да внимавате с това да не направите бъркани яйца вместо сос. 

Споделяйте снимки как са се получили вашите варианти на Яйца "Бенедикт" със сос Холандез.

Love,
Snejana

You May Also Like

0 коментара