Как спестявам вода

Здравейте!

Израснали сме приемайки водата за даденост. За нещо нормално и задължително, за нещо, без което не можем. С мисълта, че България е богата на водни ресурси - така ни учеха в училище. Истината за съжаление не седи точно по този начин.

В следствие на алчност и липса на контрол, не само Перник вече е заплашен от водна криза. Липсата на вода не е само следствие от изброените неща. Промените в климата са все по-видими и отричането им без вземането на адекватни мерки само влошава положението. За всички е видима липсата на сняг и дъждовният сезон събран в няколко седмици през юни.

Винаги съм била на мнение, че промяната започва от нас и се старая да следвам тази максима в ежедневието си.

Моите методи не са революционни, най-вероятно и Вие ги правите, може даже да правите нещо по-добре (ще се радвам да споделите вашите идеи в коментарите) за да може всички да се научим да управляваме ресурсите, с които разполагаме - интелигентно. Дори 1 човек да вземе пример от тази публикация, тя няма да е напразна.


Като дете гледах едно клипче, което се е запечатало толкова силно в съзнанието ми, че цялото ми потребление на вода е вдъхновено именно от него. Видеото беше посветено именно на пестенето на вода. Представляваше анимация, момченце си мие зъбите, а водата идва от аквариума на рибката му, като то оставяше водата да тече, а рибката започваше да се задушава, след това тя му потропа през стъклото и започна да му сочи течащата вода. Определено видеото е имало ефект, щом го помня толкова много години по-късно и се сещам за него всеки път щом правя нещо с течаща вода.

Как спестявам вода в кухнята?
- Казват, че миалните машини спестяват повече вода от миенето на ръка, дали? До скоро не си давах сметка, за това колко съм икономична докато мия чиниите, докато не видях как ги мие моя позната. Най-голямото количество вода е при плакненето. Ключово за икономията е смесител, който не е с 2 крана. При слагането на мръсните чинии в мивката слагам малко вода, за да се накиснат, след това, когато започна да ги мия, без да тече вода ги измивам с гъба и веро (използвам такова с еко сертификат, за да е по-щадящо за околната среда) след като всички съдове са насапунисани ги плакна един по един като между всеки спирам водата.

- При прането не съм намерила перфектния баланс, защото в упътването на пералнята машина липсва подробна информация за програмите и количеството вода, което използват, но планирам да направя проучване. Това, което правя е когато има възможност да ползвам кратката програма и винаги включвам еко режима, като според упътването при него се използва 1/3 по-малко вода.

Как спестявам вода в хола?
- За растенията у дома използваме рециклирана вода от аквариумите вкъщи, като не поливаме с прясна питейна вода.

- Родителите ми достигат до висш пилотаж в спестяването на вода, като използват водата от конденза на климатика, за различни неща като за вода за аквариума или за поливане.

Как спестявам вода в банята?
- Винаги спирам водата, когато си мия зъбите. Това е навик, който придобих отново като дете, когато родителите ми винаги ми правеха забележка ако не спра водата. Сега ме дразни ако някой прави нещо без да спира водата. Предполагам, че няма хора, които все още си мият зъбите докато водата си тече. "Ако не оставяте водата да тече непрекъснато, докато си миете зъбите или бръснете, можете да спестите около 10 литра при всяка подобна хигиенна процедура."
- Под душа следвам примера на Леонардо Ди Каприо, който беше станал популярен за 5-те минутни душове. Тук говорим за времето, в което тече водата, а не колко време реално изкарвате в банята. Старая се да не се мотая излишно и винаги спирам водата, когато не ми трябва, като когато си правя пилинг или чакам маската за коса, не е нужно водата да се оставя да тече. "Ако чешмата тече ненужно, само за минута в канала се изливат около 8-9 литра."

- Още едно полезно нещо у дома са двата бутона на казанчето на тоалетната - така може да регулирате количеството вода, което се пуска. Така ако казанчето е около 6 литра, пускате горе долу половината. 3 спестени литра вода могат да не изглеждат много, но събрах интересни данни, които може би ще ви накарат да разберете, че  "капка по капка вир става" не е казано напразно.

"Ако кранчето е развалено и от него на минута падат по 20 капки, годишното потребление ще е с 4600 литра отгоре. Това значи, че 383 литра всеки месец изтичат ненужно в канала. Тъй като при повреда рядко падат само 20 капки, в по-вероятния случай -100 в минута, за година ще платите повече от 20 хил. литра, или 20 куб. метра вода." 

Тази статия в Капитал по темата също е много интересна. --> тук 

Следвам тези стъпки от дете и не изпитвам никакво ограничение в употребата на вода, не живея с мисълта, че се ограничавам, като се надявам и да не бъда подложена на принудителни ограничения, заради изчерпани водни ресурси. Предполагам, че и вие следвате подобни стъпки в ежедневието си, идеята на поста ми е всеки от нас да се замисли над това как може да оптимизира използването на водните ресурси. 

Какво правите, за да спестите вода във вашия дом? Споделете полезни хакове и трикове.

Докато подготвях тази публикация попаднах на интересни трикове, които планирам да приложа, като аератор за душ, който може да спести до 4-5 литра вода на душ. 

Love,
Snejana

You May Also Like

0 коментара