БРЕКЕТИ | Моето лечение

Здравейте!

Днес ще Ви споделя историята на моето лечение с брекети. Защо избрах да са Сапфирени. Вадиха ли ми зъби и най-често задаваният въпрос - колко струва.

Моята история започва още като дете, когато в продължение на близо 4 години носих шини. Резултатът беше минимален и към 2016 година - невидим. Бих определила ситуацията като - дадени много пари на вятъра. За съжаление нямам наследствено прави зъби, дори в моето семейство има едно характерно изкривяване на предните два кучешки зъба. Повечето първородни деца от страната на баща ми го имат, той също. При мен обаче беше проблем само с 1 от двата зъба, другият беше леко прибран след скобите/шините носени като дете.

Лечението с брекети се оказа много по-сложен процес от просто подреждане на зъбите. Ако си мислите, че "имам само 1 крив зъб ще стане бързо", то обикновено кривите зъби са най-малката грижа на вашия ортодонт.

P.S. Има кадри в близък план на зъби. :D Да си знаете.


Първа фаза от лечението:

След като направих проучване, запазих час за консултация. След нея останах с много приятно впечатление от моя ортодонт и реших, че щом ми е харесала толкова много като човек, значи съм открила правилния специалист. Това, което харесах веднага в доктор Иванова (подробна информация за нея в края на публикацията) е, че с лекота отговаряше на всичките ми въпроси, съобрази се с моите желания и заедно създадохме плана на лечение. Тъй като аз обичам да задавам въпроси, търсех точно такъв човек. Знаете, че не всички лекари са такива. Другото, което ми хареса в нея е, че е млада и много позитивна, и запозната с всички тенденции в ортодонтското лечение. 

След консултацията беше ред на това да се направи панорамна снимка, която да даде повече яснота за това с какво трябва да се започне. Хубавото на самото лечение, че за всичко има варианти, между които да избираш.

От снимката стана ясно, че аз нямам мъдреци (интересна статия по темата тук) която означаваше, че няма да ми се вадят зъби. Но ... в историята има и едно голямо но. Тъй като за щастие не се наложи вадене на мъдреци, се налагаше все пак разместаване на зъби. 

Моето лечение започна с поставянето на Pendulum, който се изпозлва при отклонена средна линия, което при мен беше и един доста по-сериозен проблем, от просто "криви зъби". По-сериозният проблем беше разминаването между средата на горната челюст, което правеше усмивката ми крива. Pendulum се поставя на горната челюс и не се вижда. Целта беше да се отвори място, за да могат всички зъби да се пренаредят от струпването в ляво, в дясно, без да се вадят зъби. Също така разширява и самата усмивка. Както споменах винаги има вариант 2 - в случая той беше да се извади зъб от ляво и да се преместят всички зъби на дясно, но аз избрах по-бавния и също толкова болезнен метод за лечение с апарат. Към днешна дата леко се колебая, дали не беше по-добре да се извади зъб, но всъщност се радвам, че тогава се отказахме от този вариант.

По време на целия ми престой с Pendulum получавах непрекъснато проблеми, афти, рани и болки. Дискомфортът от него е в пъти по-голям от брекетите след това . Избрахме го пред ваденето на зъб, първо защото си мислехме, че ще стане по-лесно, но се оказа, че моите зъби не се местят със средната скорост или поне не искаха в началото. Така от планирани 6 месеца, прекарах с него почти 1 година. За афти и рани препоръчвам да имате под ръка лекарство от аптеката, както за мазане, така и за жабурене.

Pendulum - бях с него от края на 2016 до октомври 2017
 Втора фаза от лечението:

След цялата мъка с Pendulum, дойде щастливият момент, когато лечението ми достигна същинският си период, а именно поставянето на брекетите. Като след слагането им, нещата започнаха да си идват на място, много бързо. А оплакванията ми почти напълно изчезнаха.

Защо избрах Сапфирени брекети?
- от всички брекети на пазара - сапфирените са най-невидими. Всички дъги, които се поставят са бели, с изключение на последната, с която се ползва за фиксиране. Тя е с метален цвят., от по-различен материал и е по-дебела. Накрая толкова сте свикнали, че Ви е все тая какъв цвят е дъгата. През цялото си лечение бях само с прозрачни ластици на брекетите.

След поставянето на брекетите, лечението ми тръгна по план, като сменях дъгите всеки месец. А зъбите ми започнаха бързо да се подреждат и шокиращите снимки в началото неусето се стигна до момента, в който зъбите са наредени. Но това не е краят. Дори и видимо кривите зъби да са изправени, както споменах в началото проблемът беше, че всички трябва да минат от дясно в ляво. Това реално е причината да бъда с тях повече от година. От Pendulum имах отворено около 2 см. разстояние и то трябваше да се затвори, като затварянето отне почти същото време като при отварянето му.

Ортодонтски восък!!!
- задължително си вземете, когато на мен ми трябваше разбира се нямаше една аптека в София, която предлага, но сега за щастие вече има. Пчелният восък е дори по-добра алтернатива, ако нямате алергия от пчелни продукти.

По време на лечението имах и друга интервенция - поставяне на винт 8 мм. в челюста, на който имаше закачена пружина, която беше захваната за горната ми челюст. Поставянето и свалянето са безболезнени и това е най-доброто ми решение, защото така ускорихме процеса по затваряне и местене на зъбите. Ако Ви предложат слагане на винт, без значение от мастото - приемете го.

По време на лечението, когато се усмихвах, особено в началото преди да се подредят зъбите, венецът се разкриваше прекалено много (като на снимката по-долу) и се бях притеснила дали ще остане така, но с времето се отпуснаха мускулите и сега не изглеждам така, когато се усмихвам.

В края на лечението започва носенето на ластици - първо си мислех, че ще е много сложно и как ще го правя при всяко ядене, все пак съм на работа, няма да мога да ям и така нататък. Но с всяко нещо се свиква, става рутина и го правите бързо и лесно. Ключовото в този период е да спазвате изключително висока лична хигиена - в устата си бъркате само с чисти ръце (измити със сапун).

Последните моменти са най-тежки, защото вече нямаш търпение и всяко посещение на кабинета тръпнеш в очакване "сега ще ги махна", а обикновено е "ами още един месец". Това е много неприятно, но приемете, че все едно кракът Ви е счупен и трябва време да зарастне правилно, за да може да ходите отново.
Горе- в момента на свалянето - Април 2019 | Долу - веднага след поставянето- Октомври 2017


Край на лечението:

Най-щастливият момент. Истината е, че нямах нито една усмихната снимка от преди. Ама нито една. А сега 90% от снимките ми са усмихнати. При първата ми среща с доктор Иванова и споделих, че аз не се усмихвам, а тя беше доста шокирана от това. Месеци след свалянето на брекетите не можех да свикна с отражението в огледалото, в това да не се прикривам като тръгна да се усмихвам, в това да не се усмихвам със затворена уста. Имало е дни, в които вечер тръгвам да си мия зъбите и се изненадвам от това, че са прави. Може би чак сега почти година по-късно започнах да свиквам, да не се крия като се усмихвам и да не си мисля, че хората ме гледат в устата.

Към днешна дата ми е лесно да си помисля за някой с криви зъби "ее сложи брекети, толкова е просто" както правят много хора, но си спомням колко сложно е било цялото решение и каква вътрешна нагласа трябва да си изградиш за целия процес, за това не обвинявам хората, а се опитвам да ги окуражавам.

След края на лечението ми не съм имала проблем със зъбите, но това е строго индивидуално, като зависи и от това да полагате грижи и по време на самото лечение, като миене на зъбите по няколко пъти на ден, изпозлване на конец и вода за уста, както и на незаменимите интердентални четки.

Изчаках да минат 6 месеца преди да изпозлвам избелващи продукти за зъби. Като след свалянето съм посещавала доктор Иванова един път и два пъти доктор Нейчев, който е стоматолог в същата клиника. Вече съм негов пациент, като той се грижи за това зъбите ми да са здрави, след като вече са прави.

Митове и притеснения за Сапфирените Брекети (брекети като цяло)
- Мит 1 "Сапфирените брекети са чупливи и не са подходящи за сериозни корекции" - тотален мит според мен. Не съм имала проблем с брекетите, поставянето им или с това, че са прозрачни. За цялото ли лечение не съм имала отчупвания и нужда от лепене.

- Мит 2 "С брекетите не може да се целуваш." - можеш.

- Мит 3 "С брекетите не може да ядеш много храни" - всъщност технически ще е трудно да ги ядеш, има риск от счупване и отлепяне, за това препоръчвам да не го правите. При поставянето Ви се дават инструкции какво може и не може да правите.

Още за какво представлява лечението с брекети вижте --> тук.



Ляво - Март 2019 | Дясно (изгледам като луда) - Януари 2018

Разултатът и мнението ми една година по-късно:

Изказвам сърдечни благодарности на доктор Иванова. Изключително много я харесвам и уважавам не само като специалист, но и като човек. Даже, когато махнах брекетите ми беше тъжно, че няма да имам повод да я виждам всеки месец.

Към днешна дата, почти година по-късно мога да кажа, че това е най-доброто нещо, което съм правила за себе си. Радвам се за решението си всеки път щом се погледна в огледалото. Времето мина много бързо и ако единственото Ви притеснение е "Какво ще си помислят хората, че нося брекети" - Фокусирайте се върху крайния резултат - красивата усмивка, която ще имате след това. Чуждото мнение не трябва да е водещо при вашите решения. Това се отнася за всичко, не само за брекетите.

Последващи процедури. Ритейнъри?

Много е важно да посещавате редовно вашия стоматолог. След свалянето на брекетите е важно да почистите зъбен камък, защото по време на лечението, поне при мен киселинността в устната кухина доста се промени и започнах да имам проблем със зъбен камък, който трябваше да се почисти след свалянето на брекетите. Препоръчвам това да стане възможно най-скоро, за да се радвате на здравите си, прави и бели зъби. Аз го направих веднага щом венецът ми се оправи, защото както виждате на снимката от момнета на сваляне той е сериозно деформиран и подут, което е нормално. Това отне няколко месеца.
Крайният резултат е не само подредени зъби, но разширена и изправена челюст. 

Не съм имала проблем с емайла на зъбите, защото полагах много грижи както преди поставянето, така и по време на самото лечение. Използвах по няколко пъти на ден четка, паста за зъби и вода за уста.

Какво правя днес?
- от момента на свалянето през април 2019 година до днес не е имало момент, в който да съм пропуснала да спя без ритейнърите. След свалянето на брекетите, те трябва да се носят по 12 часа на ден. Аз спя с тях, като ги слагам веднага щом реша да си лягам и ги свалям преди закуска. Веднага след свалянето ритейнърите може да са по-различни от зъбите ви след няколко месеца, при мен както споменах венецът беше проблем, за това 6 месеца по-късно си направих нови. Като е препоръчително да се сменят на някакъв период от време, дори и да ги почиствате перфектно.

Как почиствам ритейнърите?
- изпозлвам веро за бебешки играчки, има такова на Бочко и Frosch, както и таблетки за протези, които много улесняват живота Ви. Защо бебешко веро, а не сапун или паста за зъби?
Сапунът има вкус и аромат, може и да люти. А пастата за зъби съдържа абразивни частици, които могат да надраскат пластмасата, което да доведе до по-лесното задържане на бактерии, а също така ще направи ритейнърите матови.

До кога ще ги нося?
- Ако от мен зависи - винаги. Не ми пречат, а стресът да не се размести някой зъб е истински. Не си заслужава да съсипя резултата от мързел. Дори се е случи един път да заспя без тях и през нощта се събудих в лека паника, за да си го сложа. Отговорност е това да сте винаги с тях и да не ги забравяте ако сте на гости с преспиване или пътувате някъде.

Зашо не съм с метална дъга зад зъбите?
- за съжаление това не беше вариант в моя случай. Мисля, че е по-добро решение, въпреки че при нея ще имате проблем с почистването с конец и ще трябва по-често да посещавате стоматолог.


Координати на моя лекар:

iSmile Dental Clinic

Доктор Ивелина Иванова
0883353649, ivanova@ismile.bg
www.ismile.com


Цена на лечението ми:
- вижте тук
- безплатни прегледи
- заплащане на допълнителни апарати под 200 лв.
- безплатни ластици
- доплащане за ритейнъри под 100 лв.
- безплатна консултация


Ако съм пропуснала нещо, ми пишете. Ще се радвам да отговоря на вашите въпроси.

Love,
Snejana

*Лечението ми не е спонсорирано от iSmile Dental Clinic.
Продължавам да съм пациент на доктор Нейчев, който е стоматолог в клиниката и е чудесен. 

You May Also Like

7 коментара

  1. Изключително благодарна съм за този пост!Минах вече един ужасен преглед при ортодонт в София, който беше под всякаква критика- нула отношение, набързо ми се каза да махна всички мъдреци или няма какво да говорим, а цената пак не се знае не ги ли махна, но е 4-8 К лв. със сигурност. И бях накарана да си ходя колкото се може по-бързо, за да се обърне внимание и на другите пациенти. WTF?!
    Днес посетих др. Иванова и съм изпълнена с надежда, че може би ще се видя с прави зъби, без или с миниално вадене. Изключително отношение, с търпение и внимание ми беше обяснено много и показано нагледно какво се има предвид. Да, имам надежда може би за пръв път в живота си да се видя с друга усмивка. Мерси отново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма защо, много се радвам, че публикацията ми е била полезна за теб :)

      Изтриване
  2. Здравей,
    Искам да попитам при самото поставяне на ластиците всеки месец имаше ли болка ? И ако да как би я описала?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, на фона на всичко останало и това, че се носят като нещо последно в лечението, толкова си свикнал, че те не причиняват никакъв дискомфорт или болка. Единственото неприятно е, че трябва да си бъркаш в устата и да не си забравяш ластиците.

      Изтриване
  3. Благодаря за бързия отговор, НО става въпрос, когато се сменят ластиците с нови (лигиране, май се наричаше) - ластика, който захваща дъгата за самия брекет, а не тези, който се слагат в домашни условия !?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха разбрах те, ами в началото има дискомфорт, но нямам спомен да е имало болка. И ако има нещо то е 1-2 часа. Пак както казах, на фона на всичко останало това е нищо работа.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора. :)

      Изтриване