Как да си направим блог?

Здравейте!

Днес блогът ми има рожден ден. Стана на 7, готов е да тръгне на училище тази есен. По този повод съм Ви приготвила giveaway в инстаграм и фейсбук, а в блога ще отбележа този важен за мен ден с един дългоочакван пост, който седи в чернови от месеци и все не ми идва музата да го напиша.

Това са моите съвети към всички, които искат да си направят блог и всички, които вече имат, но нещо му куца, мисля, че и те ще открият полезни съвети. В този пост ще Ви споделя моя опит и как аз направих нещата, както и грешките ми и какво бих променила, ако можех да го направя по друг начин преди седем години.


1. Избери темата
- темата, за която ще пишеш е основополагаща за успешния блог. Погледни го така - за да напиша този пост ми отне повече от 3 часа, отделно над 1 час след това отнема разпространяването из различните канали и времето, в което си говориш с хора. Казано по друг начин - темата трябва да е нещо, което те вълнува, ти е интересно и не го правиш насила, защото в противен случай никога няма да имаш време за него. За това през годините разшириш темите, за които пиша, защото не винаги ми се говори само за козметика. Ако имаш различни интереси, то разпредели ги в категории, за да може читателите ти по-лесно да се ориентират.

2. Избери името | Купи домейн
- не съм мислила дълго върху това с какво име да е блогът ми, защото още през 2012 забелязах тенденцията, която по-късно се оказа и правилната стратегия - никнеймът отстъпваше място на истинското име. Много от хората, които следваш тогава, като Таня Бър, която беше нещо pixi... ала бала, го промени на истинското си име година-две след това, а към днешна дата повечето блогъри са така. Причините според мен са две. Първо е по-трудно да градиш брандинг около някакво име, което не е твоето и е трудно да научиш хората, кой седи зад него. Втората е, че по-лесно свързват това, което правиш с това, което си, ако използваш истинското си име. С години получавам въпрос защо Atanasov - отговорът е няколко точки по-надолу. Когато избирате име задължително направете проучване в google и вижте какво излиза на класирането.

- следва първата грешка, която бих коригирала, ако сега стартирах блога си - да си взема домейн по-рано. Общо взето отлагах от страх и мисъл, че е много сложно. Но общо взето е работа за 5 мин, гарантира ти, че блогът ти си има уникално име и ти дава сигурност, че няма да се наложи един ден да го сменяш, защото някой вече ти го е взел. Аз купих моя домей от superhosting.bg, като слагам линк за полезна статия по темата от тях.  Съпортът е железен и отговаря и на най-дебилните въпрси, за това ги харесва.

3. Избери платформа
- за разлика от сега, когато правя проучване на всичко, явно не съм вложила много търсене по темата тогава, защото избрах първото, което ми излезе в google, когато написах how to create a blog. Естествено на първо място ми излезе blogger, защото е част от портфолиото на google. Харесвам го и все още го ползвам, но определено след като работя активно с wordpress бих предпочела да го бях направила именно на него. Дава ти много по-голяма свобода, има повече разработки и plug-in. Общо взето по-добро е. Ако сте съвсем куци в компютърните неща Ви препоръчвам сайт билдър, чрез който лесно подреждате вашия блог и го правите красив, без да се нуждаете от html.

4. Избери дизайн
- правилният дизайн има голямо значение за качественото изживяване на вашия читател. До сега съм сменяла дизайна на блога 3 пъти, като предните ми две теми бяха безплатни, а тази е платена. Разликата не е голяма, даже ако се разровите по-дълбоко из необятното интернет пространство може да намерите супер теми без пари. Отново ако бях избрала wordpress изборът ми на дизайн щеше да е по-голям.

5. Бъди различен
- доста изтъркано звучи, но да копираш чужд сайт/блог е много лесно, особено когато искаш да приличаш на дадения човек. За това намери уникалното си излъчване и почерк, като се стараеш да си себе си. Ако вече има известен блогър, който прави снимките си по определен начин не го копирай директно, вдъхновявай се от него. Обикновено така крайният резултат е по-добър. Да не говорим, че директното копиране на съдържание е подсъдимо.

6. Бъди готов, че няма да е лесно
- както казват "градината на съседа винаги е по-зелена", лесно е да започнеш да си мислиш "защо на този се случва това и онова", но обикновено не е в теб проблемът. Просто другият най-вероятно прави нещо, което твоето възпитание не позволява. Като например това, че за 7 годни не се е случвало аз да пиша на PR и да си искам пратки или покани за събития, нещо, което се приема нормално сред младите и "успели" блогъри. Не е лесно и заради това, че отнема време и изисква да влагаш пари. Общо взето да си имаш блог е скъпо хоби. Дай си сметка, какво искаш да постигнеш, ако целта ти е безплатни продукти и събития - "купи си вазелин" малко грубо, но който разбрал, разбрал. Нищо в живота не идва даром и всеки има очаквания, когато ти дава нещо "без пари".

7. SEO, Link Bilding, Branding и KPI
- задължително е да знаеш как работи google. Говоря предимно за него, но това е най-използваната търсачка в България и ако блогът ти се позиционира добре в него, то ще е добре и на всички други места. В най-общи линии ще го кажа, защото тази точка е за отделен пост - вашето съдържание трябва да е оптимизирано, да имате странични линкове извън блога ви, да работите за общото излъчване на вашия бранд - блога ви и да следите всички статистики внимателно.

8. Съдържание на публикациите
- и най-добрият дизайн, и най-красивите снимки нямат стойност без добре написания текст. Разбира се всяка една част е важна, но все пак идеята на блога е да изразите вашето мнение по даден въпрос. Ако може да го направите само със снимки, то очевидно имате рядък талант, но ако не, то добре оформения и грамотно написан текст е задължителен. Всеки допуска грешки, това е нормално, но е важно да знаете да пишете правилно. Разделяйте текстът на абзаци, за да е по-лесен за четене и се водете по модел, който да е структуриран. Особено ако блогът Ви е за някаква конкретна тема. Например -кулинарен. Нека има въведение, в което говорите за рецептата, как ви е хрумнала идеята, от къде идва името на съставките, след което начин на приготвяне и необходимите продукти да са ясно отделени, за да може да е добре видимо, като тази схема се следва във всяка публикация.

9. Вложи любов и постоянство
- за мен всяко нещо, което се прави с любов и постоянство е успешно. При това да имаш блог - любовта е важна, защото тя те стимулира да си любопитен и да търсиш информация. Все пак трябва да предложиш на читателя нещо различно, от това, което вече е видял в 10 други сайта. Постоянството е важно, защото не ставаш успешен и значим с 1 пост на 6 месеца. А и за добрата оптимизация и това, което прави блогът по-значим за google от обикновения сайт е това, че имаш много и уникално съдържание, а google обича това.

10. Реклама
- както повечето от вас сигурно знаят, че се занимавам с digital marketing, но за разлика от повечето ми колеги в сферата имам по-различно виждане какво е да си блогър и как точно да продаваш труда си. Поради тази причина обикновено всички са силно изненадани, когато кажа, че съм против блоговете да се рекламират. Под реклама имам предвид истинска social реклама, а не boost-ване на постове (което си е чиста загуба на пари). Тук правя разлика между блог и сайт с някаква цел, там е нормално да рекламираш, все пак целта на сайта е да продава. Но целта на блога не трябва да са продажбите, за това смятам, че даването на пари за реклама е излишно.

Това бяха основните за мен неща, които всеки е добре да прочете, преди да реши да си направи блог. Надявам се да са полезни и информативни. Планирам още публикации по темата. Вече може да намерите в блога други подобни --> тук. 

ПРОМО КОД за SuperHosting
Промо кодът е валиден за поръчка на нови услуги за период от 12 месеца:
- 50% за поръчка на домейни от областите com, net, org, info, biz или eu
- 50% за поръчка на нов план на споделен хостинг СуперСтарт; СуперПро; СуперХостинг.
- 70% отстъпка за Сайт билдър услугата. Самата услуга има и 7 дни тестов период

С код: SNEJANA

Валиден е до 31.08.2021 година.


Love,
Snejana

You May Also Like

1 коментара