Как се подават документи за ТЕЛК | бързо и лесно по пощата + Какво следва след това?

Здравейте,

четох много истории колко е трудно да се подадат документите за ТЕЛК, как се чака с часове и общо взето се бях подготвила, че ще е ужасно трудно и тежко.

Е, за първи път съм приятно изненадана от държавната администрация. Оказа се, че изобщо не е толкова трудно да се подадат докумети и то без изобщо да е необходимо да ходите лично, където и да е било. (Това ми беше потвърдено и по телефона.)

Ето как бързо за няколко дни подготвих и подадох документите, а още на следващия ден бяха входирани без дори да ги нося лично.



Какви документи са необходими:

1. Заявление декларация за явяване на ТЕЛК - свали от тук

2. Направление от Личен Лекар (оригинал)

3. Етапна епикриза от проследващ специалист (оригинал)

4. Епикриза от операция ако има такава (копие)

5. Образни изследвания - ЯМР, скенер, ехограф, каквото имате (копие)

6. Амбулаторни листове и изследвания проследяващи състоянието (копие)

7. Акт за раждане (за лица под 18 години) / лична карта (копие)


Как да оформите документите?

- трябва Ви бяла картонена папка

- прозрачни джобчета (около 10 броя)

- джоб за писма с размер за папка 18


1. Надпишете папката с вашето име и фамилия, заболяване, ЕГН и телефон. 

2. Подредете документите по горния списък


Къде да ги изпратите?

- до Регионална картотека на медицинска експертиза (РКМЕ) към РЗИ (вашият град)

- в google може да намерите адрес, телефон на конкретното РКМЕ.

- ако пращате по пощата в горния ъгъл на плика се пишат вашите имена (изпращач) в долния десен ъгъл се пишат на получателя, като не забравяйте да впишете и пощенски код.

- може да изпратите документите в РКМЕ по постоянен адрес или по настоящ.

- ако имате възможност не изпращайте документите в София, цялата процедура може да се забави с месеци. Има случаи, в които за дата се чака повече от 6 месеца. 


Как да ги изпратите?

- с лицензиран пощенски посредник или казано по друг начин Български пощи или Спиди, Еконт или друг куриер. Аз използвах Спиди, с обратна разписка, изпращането струва около 10-11 лв.


Какво се случва след това?

- доставката е около 1-2 дни зависимост от куриера. От РЗИ ще се свържат с вас на телефона, който сте посочили, за да Ви кажат, че документите са входирани. 

- очаквайте отговор по пощата до 1 месец след входирането на документите. 


Update: Какво следва след това? 

- получавате писмо с датата, на която трябва да се явите пред ТЕЛК комисията, има посочен адрес и информация дали трябва да носите други документи и изследвания. 

- на посочената дата се явяват в ТЕЛК и общо взето преглеждат ви пак документите, евентуално може да ви извикват да ви прегледат лекарите, но само ако им е от компетенцията. При нас нямаше какво да се гледа и според мен председателят беше решил какво ще ми каже и преди това. 

- пред вратата ви информира какъв % ще получите и кога трябва да дойдете да вземете Експертното решение. В нашия случай беше една седмица по-късно. 

- на следващата седмица се върнах отново в ТЕЛК, за да ни дадат Експертното решение, като ми отне 10 минути. За децата ви трябва акт за раждане, ако се явявате вие, само лична карта. 

- 16 календарни дни от датата на получаване трябва да се върнете в ТЕЛК, за да ви заверят документа, които са ви дали. Много удобно и практично измислено, да ви ангажират още един ден с това действие, но... Все пак трябва да си запълват работното време с нещо. 

- чак след тази заветна заверка, може да отидете в Социално подпомагане и НОИ. 

- НОИ може да подадете онлайн с пик. 

- Социално подпомагане е само по настоящ адрес, ако продавате ТЕЛК в друг град, но се водите по настоящ адрес в София, то трябва да отидете в София. Документите могат да се подадат и онлайн, но ви трябва електронен подпис. 


Ами това е! Пожелавам Ви здраве и успех!


Love,

Snejana

You May Also Like

0 коментара