Пробвах всички Частни Детски Кухни в София | 2024 + снимки

Здравейте!

Периодът на захранване минава доста бързо и в един момент идва естествения въпрос - Как ще продъкжи храненето на моето дете?

След този въпрос започнах да правя проучване на различните варианти и така реших да пробвам частните детски кухни в София. Като любопитен човек, нямаше как да не ги пробвам всичките. Определено това беше интересен експеримент за мен, надявам се и за вас.



Той доведе до няколко сигнала за нередности до БАБХ и РЗИ София, като се надявам това за всички да доведе до нещо добро и тази публикация да е интересна и полезна за вас. Както и до много опитани храни, някои и от детето. Това е шега :D

! Проучването ми не означва, че няма да запиша детето на Държавна кухня или я намиам за лоша и също така не означва, че не му готвя и не яде и каквото ядем и ние!


Какво е важно да вземете предвид при избора на детска частна кухня?

  • храната да е подобна на тази, която ядете в семейството
- това е ключово при изора на кухня. Културата на хранене и вкусът се изгражда и възпитава, за това е добре да съобразите нещата от менюто дали са неща, които вие самата бихте яли и готвили.
  • часови диапазон за доставка
- това е важно, защото много кухни доставят например в 5 сутринта или към 10.30-12 на обяд, което в моя случай не ми беше удобно. Все пак трябва да си съобразяваш личния график с този на куриера.
  • разнообразието на менюто
- поне за мен тази точка е много важна. Дали в менюто има баланс и разнообразие на предлаганите меса, житни и бобови култури. Също така лично предпочитам десерти с по-малко или без захар, както и основни храни с по-малко сол. Просто така се храним вкъщи.


Какво е важно да знаете преди да започнем?

- подробна инфромация за цените има в тази публикация

- името на всяка кухня е линк към сайта им.

- публикацията не е спонсорирана.

- споделям моят опти и личните ми предпочитания, ако вие харесвате определена кухня, а аз не, това не означава, че тя е лоша.

- подредбата на кухните е според класирането им в google, не според коя ми е любима.

- как съм разделила вида на храната - стандартно е така като ще го сготвите вие, по-фино е, че може да се дава без да се мачка допълнително, но отново трябва да се дъвче. Нито една от кухните не е фино плюрирана.

- информацията и цените са за менюта за 1+ годишна възраст, някои от кухните предлагат менюта и за по-малки деца.

- периодът на проучването е от средата на януари до средата на февруари 2024 година.

- от всички съм поръчала по 1 или повече пъти.

- след края на проуването проължавам с пробите, но за по 2-3 седмици от избраните в списъка кухни.

- целта ми не е да определя коя е най-добра по-принцип, а да избра кои отговарят на моето търсене.

- завърпвам с това дали ше пробвам да поръвам повече дни, тук определящо не е само вкусът, но и останалите изброени от списъка неща.

Нека да започваме. Направих си екселска таблица, в която да следя от коя кухня кога съм поръчала. Това, че повечето имат възможност за поръчка онлайн е страшно удобно. Това със звъненето по телефона си беше изпитание. Особено с това, "изчакайте да проверим дали доставяме до вас и кога" и ти звънят след 3 часа да ти кажат. В предишната публикация съм вкючила информация за кои кухни имат онлайн поръчка.

Име на кухнятаДетска кухня Теди

Тип кухня: стандартно готвено, фино.

Цена на 1 меню: 9.50 лв.

Телефон за поръчка: 0899522254

Моят опит: Продължавам си от горе. Храната и на двете е с доста сгъстители, както в осноновното така и в супите. Месото се забелязва, но не много. Десертите са със захар. Тортата Рафаело беше супер, аз я изядох. Много беше свежа. За мен и двете кухни са средна работа и има по-добри за същите пари.

Ще пробвам ли пак? Не




Име на кухнята: Детска кухня Българче

Тип кухня: стандартно готвено

Цена на 1 меню: 9.50 лв.

Телефон за поръчка: 0885182111

Моят опит: апочвам с това, че Теди и Българче също са една и съща кухня, като нямам идея защо са ги разделили и каква им е разликата, защото нямат разлика в качеството на храната. Абсолютно едно и също е според мен.

Ще пробвам ли пак? Не




Име на кухнята: Детска кухня Юначе

Тип кухня: стандартно готвено, фино.

Цена на 1 меню: 11.5 лв.

Телефон за поръчка: 0879550557

Моят опит: Юначе беше кухнята, за която подадох сигнал към БАБХ, заради съменения за прекомерна употреба на захар. Оказа се, че това било в правомощията на РЗИ-София и така казусът приключи, но и желанието ми да пробвам още от Юначе също. Десертът беше изключително сладък, до толкова, че детето изобщо отказа да го яде и че и на мен ми беше прекалено сладък. Останалите неща бяха ок, но не по моя вкус, не ми допаднаха. Съставките също не изглеждаше да са топ качество.

Update: казусът с Юначе взе интересен развои и към днешна дата (28.03.2024) се оказа, че от кухнята са променили рецептурника си и са спрели да изпзолвате захар в десертите. Тя е заменена с фурми. Не знам как е като макроси, но ми стана интересно да я пробвам отново. Мога само да ги похваля, че са взели отношение. 

Ще пробвам ли пак? Да



Име на кухнята: Детска кухня Ян Бибиян

Тип кухня: 6 различни менюта / Био меню, по-фино.

Цена на 1 меню: 9.60 лв.

Телефон за поръчка: 0884244213

Моят опит: Менюто за 1+ е доста ситно и според мен ако тепърва минавате към кухня, то може да пробвате Ян Бибиян за начало. Храната не беше никак лоша, не знам защо съм се сетила да снимам само десерта, който изобщо не се хареса на сина ми. Брюкселското зеле беше много вкусно, а между консистенцията на супата и на осовното нямаше голяма разлика. Също имат доста сгъстители.

Ще пробвам ли пак? Колебаещо се Да



Име на кухнята: Детска кухня Фуристо

Тип кухня: Био, ЗВБ, местно и без млечно меню

Цена на 1 меню: 13 лв.

Телефон за поръчка: 070050115

Моят опит: Като човек занимаващ се с реклама, оценявам добрият маркетинг за Фуристо. Сами виждате разликата в доставката на храната. По-различното на тази кухня е, че следобедната закуска по-често е нещо солено, някаво печиво и по-рядко е в кремообразна форма. Това е голям плюс, също така това, че десертите не са със захар също е още един плюс. Храната е много близка до тази, която ядем вкъщи и начина на приготвяне също. По-рядко има класически манджи, но има разнообразие. Друго интересно за мен е количеството на месото, което слагат в яденето с месо. На фона на другите кухни е огромно, не знам защо, но ми направи силно впечатление. Може би заради това, че имаше такива, в които се чудиш къде е месото.

Ще пробвам ли пак? Да



Име на кухнята: Детска кухня Хер Бебе

Тип кухня: по-фино от стандартното

Цена на 1 меню: 9.50 лв.

Телефон за поръчка: 070011126

Моят опит: Хер Бебе и Вълшебник са една и съща кухня, не успях да открия разлика в качеството. Общо взето вкусът е еднакъв, ок са като вкус. Не ми допаднаха особено ако трябва да съм честна, средно качество се усеща в съставките. Големият проблем при тях е, че доставката в моя квартал е много, много рано. Така че и двете отпадаха като вариант.

Ще пробвам ли пак? Не, не доставят в удобен час.



Име на кухнята: Детска кухня Вълшебник

Тип кухня: по-фино от стандартното

Цена на 1 меню: 7.50 лв.

Телефон за поръчка: 070011126

Моят опит: Разликата в опаковките е минимална. Да, на Хер Бебе са по-готини, но все пак важна е храната. А от двете менюта, които пробвах не успях да установа някакви глобални различия. Вижда се консистенцията на храната, няма голяма разлика между супата и основното. Супите са достатъчно гъсти, че няма нужда от сухар, въпреки че не фигурира сгъстител в състава.

Ще пробвам ли пак? Не, не доставят в удобен час.




Име на кухнята: Детска кухня Ям Ям Био

Тип кухня: Био

Цена на 1 меню: 8.65 лв.

Телефон за поръчка: 0879349873

Моят опит: Ям Ям Био не е сред най-популярните кухни в София, но определено трябва да присъства в списъка Ви за проба. Не е никак лоша, пробвах две седмици неща от тях. Има разнообразие на месата, включително заешко. Предлагат само седмично меню, като може да избирате между 85% био и 100% био. Също така при десертите има редуване с печива и кремове, но има захар в тях.

Ще пробвам ли пак? Да



Име на кухнята: Детска кухня Ози

Тип кухня: стандартна консистенция

Цена на 1 меню: 6.60 лв.

Телефон за поръчка: 0879815206

Моят опит: Ози се оказа много приятна изненада, една от най-евтините кухни в София, но като вкус храната беше доста добре. В списъка ми е на тези, които ще пробвам за повече време. Не се усеща да са използвани нискокачествени продукти или пък да са прекалявали със сгъстителите в храната.

Ще пробвам ли пак? Да



Име на кухнята: Детска кухня Беборани

Тип кухня: по-фино от стандартното

Цена на 1 меню: 7.60 лв.

Телефон за поръчка: 0885100629

Моят опит: Храната ми хареса. Рибата Ропотамо беше страшно вкусна, не бях пробвала такава рецепта до сега. Консистенцията е фина, подходяща за първа кухня, ако сега минавате на нея. В десертите има захар, общо взето в 90% от списъка десертите са идентични и са със захар. На мен ми идват сладки, какво да кажа, за някой, който не е ял захар през живота си. Интересното е, че сладките неща не искаше да ги яде изобщо.

Ще пробвам ли пак? Да




Име на кухнята: Детска кухня Tasty Lab

Тип кухня: Био, ЗВБ, 5 различни менюта

Цена на 1 меню: 19 лв.

Телефон за поръчка: няма посочен

Моят опит: Май това е най-скъпата кухня в София. Готвят с интересни съставки като боб мунг и не пестят месото като повечето кухни, но цената е твърде висока за мен. Иначе беше ок. Десертът много ми хареса. Пилето със спанак също- виждате колко много пиле има. В другите кухни основното с месо, обикновено се чудиш къде е месото. Имаше кухни, в които за цялата порция все едно само са измили тавата и има 2-3 косъма месо. Съшо трябва да добавя, че това е единствената кухня доставяща в стъкло. Не всичко де, но пак е някаква разлика. Честно казано не знам защо всички не доставят така.

Ще пробвам ли пак? Не



Име на кухнята: Детска кухня ЗеЛео

Тип кухня: стандартна

Цена на 1 меню: 16 лв.

Телефон за поръчка: 070050115

Моят опит: ЗеЛео е кухня на Фуристо, честно казано тя май е сред най-големите разочаровани в списъка. В супата ми топчета имаше две топчета и вода с морков. Задушените зеленчуци бяха като миск от Лидл с малко сметана. Общо взето не ми хареса изобщо. Дори не знам защо е по-скъпа версия на Фуристо, като храната беше гола вода- буквално.

Ще пробвам ли пак?
Не



Име на кухнята: Детска кухня Мама Люси

Тип кухня: стандартна

Цена на 1 меню: 10 лв.

Телефон за поръчка:
не работи вече

Моят опит: Това е кухнята, която се оказа незаконна, без регистрация, без точни данни за производство, без етикети за храната. Виждате как пристигна, без етикети. Стори ми се странни, защото видимо ми беше струдно да разбера каква е храната, след това влязох в сайта и видях, че менюто е старо. Реших, че няма да я давам тази храна на детето и директно попдадох сигнал в БАБХ.

Една седмица по-късно ми се обадиха по телефона, за да ми зададат още въпроси, защото и те не бяха успели да намерят къде работи този обект. Питаха ме как е доставена храната, кога и от къде съм я поръчала.

След още една седмица пристигна и отговорът им по имейл. Честно казано много се разочаровах. Очаквах, че ще има някакви последици. Да, сайтът вече го няма и кухнята уж не работи, но най-вероятно тази жена продължава да готви някъде незаконно. Не знам казусът е сложен, оставям на вас да си извадите заключение за ситуацията.

Иначе в имейла пише, че са открили въпросната Мама Люси, питали са я дали има незаконна кухня, тя е казала "Не ма как, нямам" и те са и казали ок, ние само да питаме. Не с тези думи, ама предполагам, че така е изглеждала сцената в действителност.

Ще пробвам ли пак
? Не и се надявам и вие да нямате тази възможност



Заключение:

Като заключение ще кажа, че продължавам с ротацията. Моят съвет е да изберете 2-3, които харесвате и да ги сменяте през месец или няколко седмици, за да се храни детето Ви възможно най-разнообразно.

Също така ако видите нередност - подавайте сигнали, така правите услуга и на всички други майки, като подобрявате качеството на кухните. В един семинар на Професор Владимирова, беше споменала за това, че частните кухни се контролират само по сигнали, за това подавайте такива, ако имате съмнения за нередности. Става бързо и лесо, онлайн в сайта на Агенцията по храните, хората са супер любезни.

Ако съм пропуснала някаква информация или искате да си поговорим, може да се свържете с мен в инстаграм - snejanaatanasov

Love,

Snejana

You May Also Like

0 коментара