Бърз Чийзкейк с Тиква без печене

Здравейте!

Въпреки че това не е най-великата, instagramable снимка на планетата. Реших да ви споделя рецептата, защото според мен е велика. Не, тиквата не ми е най-любимият плод/ зеленчук, но въпреки това този чийзкейк ми допадна супер много, а и на колегите в офиса, дори тези, които бяха скептични заради тиквата в него.

Сега не е най-типичният сезон за рецепти с тиква, но бяха останали няколко парчета във фризера и при местенето трябваше да ги сготвя, за да не ги мъкна в новия апартамент. Тази рецепта бях правила преди 10-тина години и още тогава много се хареса. Ако и вие имате залежала тиква във фризера сега е моментът да пробвате бързия чийзкейк с тиква без печене.


Необходими продукти:

400 гр. тиква
4 опаковки крема сирене
250 гр. захар
1/2 пакет джинджифилови бисквити
100 гр. масло
200 гр. черен шоколад
50 гр. сметана
джинджифил
канела
индийско орехче

Начин на приготвяне:

Започвам с блата, за целта натрошавате бисквитите, ако имате блендер може да ползвате него, но аз използвам ретро начина на чукане с точилка, защото нямам дори чук за пържоли. Ама пак става, така че какъвто и метод да използвате целта е да станат на прах. След това към натрошените бисквити се добавя разтопеното масло. Разбърква се и се изсипва във формата. Аз използвам 28 см форма за торта с махащи се страни. Блатът от бисквити и масло трябва да е равномерно разпределен и с дебелина около 1 пръст. След като сте готови с тази стъпка слагате формата в хладилника или във фризера, за подобни неща обикновено ако имам място използвам фризера. 

Следваща стъпка - кремът. Тиквата се вари на пара, докато започне да се разпада. През това време разбивате крема сиренето със захарта и подправките - тъй като цялото излъчване на сладкиша стана леко есенно, използвах традиционни за сезона подправки като канела, джинджифил и индийско орехче. Връзват се идеално с тиквата. След като сместта с крема сирене е разбъркана до еднородна смес се добавя и тиквата, отново разбърквате до получаване на хомогенна смес. Вадите от хладилника/фризера блата и изсипвате крема, връщате отново в хладилника/фризера докато стегне.

Тъй като самата смес не е прекалено сладка, все пак има едва 200 гр. захар за 8-10 парчета чийзкейк, което реално нищо не е. Реших, че много добре ще се връзва да има шоколадов ганаш отгоре. Как се прави той? На водна баня разтапяте шоколада, заедно със сметаната. Оставяте на страна да се охлади за 5 мин. и изливате върху тиквения чийзкейк. Отново оставяте в хладилник да стегне.

Вашият бърз чийзкейк е готов. Общото време за приготвяне е под 1 час.

Рецептата е подходяща както и за есента, така и за изчистване на шкафа и фризера от останали коледни сладки и други подобни. Ако не слагате отгоре от шоколадовия ганаш рецептата е диетична, защото има малко захар и мазнина на 1 парче.

Ако я пробвате, не забравяйте да ме тагнете и да ми пратите снимка.

Love,
Snejana


You May Also Like

2 коментара