Закуска с BILLA - Пица с хляб **

Здравейте!

Сутрините за мен са специално време. От малка съм запомнила уикенда със закуската. Мама става по-рано и прави специална уикенд закуска, нещо по-завъртяно и специално, което ядем само в почивните дни. Пренесох тази традиция на специалната уикенд закуска и в моя дом.


И докато в инстаграм е пълно с бухти и яйца бенедикт, аз ще Ви покажа моята уикенд кулинарен шопинг и идеята ми за домашен брънч. Публикацията е съвместно с BILLA. Знаете, че рядко правя колаборации, но на тази се съгласих, защото всеки уикенд пазарувам там, познавам асортимента, доволна съм от качеството на продуктите и имам карта за намаления.

Не пазарувам през седмицата и оставям зареждането на хладилника само за събота. Все още се намирам във фазата, в която се наслаждавам на пазаруването и не го приемам като неприятно задължение. Обикновено не пазарувам със списък, но винаги знам от какво имам нужда, защото обикновено отивам в магазина след като реша какво ще сготвя.


BILLA -та до нас ми е като квартален магазин, защото е съвсем близо до нас. Обикновено пазарувам много бързо, Мартин казва, че фуча из магазина, докато той се опитва да ме настигне с кошницата. Това да пазаруваме заедно ми е много любимо, останало ми е още от началото, когато нямахме в близост до нас голям магазин и доста вървяхме до най-близкия (който съвсем сериозно по-странно стечение на обстоятелствата пак беше BILLA) Ако живеете на Оборище, знаете как е.


Тогава закуската ни си беше същински брънч, защото ставаше следобед, докато закуската е готова, но уикендът е за това - да не се бърза за никъде. А пък какво по-хубаво от това да закусваш следобед с бейлис в кафето. Направо си е диетично, като ядеш някъде към 3. (шегувам се, разбира се) Брънч идва от закуска и обяд на английски и обикновено е доста късна закуска, на която обикновено се сервират коктейли. Типична българска класика, нали? За това и в момента е толкова популярно и е пълно с такива заведения. Спомням си преди години как не можеше да се намери подобно нещо в София и го предлагаха 1-2 хотела, а сега е супер доходоносна ниша.

Ако следите блога от доста време сигурно знаете, че не веднъж съм говорила за умното пазаруване. Едно от нещата, които правя от времето, когато бях студентка е да използвам карта за намаление и да залагам на продуктите собствена марка на веригите. Такъв тип идея за "собствена марка" при бързооборотните стоки съществува още от 1924 година и от тогава до сега нещата не са се променили много. Интересното е, че делът на потреблението на продукти собствени марки в България е сравнителни нисък. Според мен основната причина е липса на доверие и непознаване на продукта, което е доста грешно.

В BILLA имаше дегустация на лютеница, нямаше как да пропуснем безплатното ядене.

Собствената марка е произведена от същите производители, само че веригата е "производство - доставка - краен потребител", което позволява цената да е по-ниска. За веригите това всъщност е добре, защото така се създава лоялност към бранда. За мен като краен потребител е важно да получавам качествен продукт на добра цена, не толкова какво пише на етикета. Знаете, че не робувам на марки. И винаги най-важно е било съдържанието. Голяма част от продуктите BILLA са произведени от български производители, което стимулира местната икономика.


За рецептата, която реших да правя ми трябваха няколко вида по-твърди салами. За това се спрях на класиката салам "Бургас" с традиционния му вкус, а също така и сушеницата BILLA, която освен за бързата ми пица се връзва идеално и с чаша две вино на вечеря. Тъй като рецептата е сравнително свободна може да добавите каквото поискате към нея, но с по-твърди саламчета става по-добре.


В нашето семейство изборът на кисело мляко не е лесен и имахме доста спорове какво да купим в началото. За мен важно е в киселото мляко да няма сухо мляко. Един ден си отделих повече време и прегледах всичко в магазина. Твърде много от известните марки имат сухо мляко в състава. В това на BILLA няма, а освен това беше и на много добра цена. За рецептата ми трябваше 4,5% кисело мляко, за да не става заливката течна. А с остатъка направих и айран.


Тъй като у дома кашкавалът и сиренето са бързооборотни стоки, защото ги обожавам също ми е важни да са вкусни, без излишни съставки и на добра цена. Сигурно съм единстеният човек, който е толкова щастлив като открие сирене по БДС на добра цена. Избрах го, защото е добре узряло, не седи меко и влажно, а за пицата ми трябва точно такова.

С кашкавала нещата седят по-същия начин. За да го купя трябва да има определено съдържание, това че кашкавалът BILLA е по Българския държавен стандарт доста помага при избора. Изборът на сирене и кашкавал винаги е труден, за това като намеря нещо, което ми харесва си купувам само него. Както вече споменах в началото не съм от бавните пазаруващи и това, че познавам добре магазина и продуктите и мога да разчитам на винаги отлично качество доста ми помага за това да не се мотая излишно.


Взехме още финосмляна лютеница за основата на пицата и мед, защото в сезона на грипа няма нищо по-добро от чай с мед. А също така е идеалната съставка за имуностимуланта на мама, рецепта за него по-долу. Вкъщи имам само домашна лютеница, която в конкретната рецепта не ми върши работа, защото ми трябва такава, която да е много фина. Тази на BILLA се произвежда от български зеленчуци и няма оцветители и консерванти. И най-големият плюс за икономичния ни шопинг е, че имаш BILLA карта.


РЕЦЕПТА:

Домашна пица с хляб

домашната пица с хляб е семейна рецепта, която знам от мама. Преди години имаше един период, в който я правеше доста често и сама усъвършенства рецептата. Беше бързо решение както за закуска, така и за вечеря. Сега нали живеем здравословно, бих я препоръчала по-скоро за закуска, защото е доста богата на съставки.


НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

- тостерен хляб
- кисело мляко 4,5%
- 2 яйца
- фино смляна лютеница
- салам "Бургас"
- сушеница
- 1-2 пресни домата
- 1-2 чушки
- няколко зелени маслини
- 1-2 гъби
- кисели краставички
- бейби царевички
- сирене
- кашкавал


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

в стъклена тавичка нареждате филийките хляб, така че да се застъпват. Леко ги намачквате с лъжица, за да прилепнат по-добре една към друга. Поради тази причина най-добре е да използвате тостерен хляб, който има мека кора. След това 2-те яйца се разбъркват с 2-3 лъжици от киселото мляко. Както споменах важното е да е с висок процент масленост, за да не е течно и сместа за заливане да стане много водниста, защото ще омекнат твърде много филийките.


Така направената смес се залива върху наредените в тава филии и се запича за 10-15 мин. в предварително загрята фурна на горен и долен реотан на 150 градуса. След като хлебчето стане златисто се вади от фурната и се намазва с лютеницата. За мен рецептата става най-добре, а и най-прилича на пица, направено с финосмляна лютеница. След като се намаже отгоре се слагат саламчетата. Нарязани както виждате на снимката. Добавям още гъбите, чушката, маслините, киселите краставкчки и бейби царевичките, които предварително съм нарязала на средно големи парченца. Пека още 15 мин. на горно и долно на фурната на 200 градуса.


След това добавям пресните домати, сиренето и кашкавала. Кашкавалът се топи по много добър начин и прецених, че няма нужда да се стърже. За това го нарязах на кубчета. Пицата се слага за последен път във фурната и се пече до разтапяне на кашкавала на функция грил на 250 градуса. Отнема не повече от 5-6 мин. в зависимост от фурната.


След като бързата пица е готова я оставям няколко минути да се охлади и я режа на парченца. Във формата, която аз използвам стават 6 порции. След това сервирам с айран направен от остатъка от киселото мляко, която изпозлвах за заливката в рецептата за пицата по-рано.


Закуската допълвам с час с мед, защото е сезона на вирусите, а вкъщи вече бяхме болни. За това винаги се намира един буркан с мен, даже в момента са доста повече, защото както казва майка ми "Ти си като Мечо Пух, един буркан никога не ти стига". Отделно, че с меда си правя от маминия имуностимулант с лимон и джинджифил. Може да видите рецептата за него тук. 


Ако идеята да качвам повече рецепти Ви допада дайте знак, също следете Facebook и Instagram, защото най-често там снимам какво готвя. Редовно показвам баници и торти.

Благодаря на BILLA за отправеното предизвикателство и възможността да готвим заедно.

Love,
Snejana

**Публикацията е спонсорирана. 

You May Also Like

2 коментара

  1. Браво, много добра идея. Ще се пробва уикенда. Прави повече постове за готвене.

    ОтговорИзтриване