Списък за новородено | Какво купих аз?

Здравейте! 

Споделям с вас моя списък за покупки за бебето. Той е съобразен с това, че аз съм човек, които не обича да купува излишни неща, също така живеем в малко жилище и нямам безкрайно много място за събиране на неща, които не ми трябват. Вкъщи няма такива. Старала съм се да купувам само най-необходимото. Съветът ми е да не прекалвате, защото много от нещата няма да са Ви от ползва. В текста под списъка може да намерите информация кое от къде съм купила и колко време е ползвано.


Списък:

Големи покупки:
Легло
Матрак
Количка 
Столче за кола
Скрин/повивалник
Столче за хранене (5+ месеца) 

За стаята:
Термометър за стая с функция за влажност 
Легло
Матрак
Скрин/повивалник 
Овлажнител за въздух (опция) 
Пречиствател за въздух (опция) 
Нощна лампа
Кош за мръсни памперси
Кутии за съхранение

За сън:
Долен чершаф 3-4 броя
Протектор за матрак 2 броя
Еднократни протектори за матрак 1 пакет
Одеало 2-3 броя
Чувал за сън (опция) 2 броя
Залагалка (опция)
Дуду за сън (опция)
Играчка за бял шум (опция)

За свободно време / игра:
Баунсър/люлка (0+ месеца) 
Активна гимнастика
Килимче
Точна книжка 0+ месеца
Черно бели играчки 
Кутия за събиране на играчки
Въртележка за легло

За банята:
Вана
Стойка за вана (опция) 
Козметика за баня - душ гел/олио, лосион/олио за тяло, крем за дупе
Съд за поливане на вода (опция)
Термометър за вода 
Пелени
Еднократни подложка за повивалник
Калъф за повивалник 2 броя
Хавлии 2 броя

За хранене:
Стъклени шишета - големи 2 броя
Стъклени шишета - малки 2 броя
Стерилизатор с функция сушене 
Уред за топлене на шишета
Електрическа кана с функция точни градуси 
Комплект силиконови прибори (5+ месеца) 
Столче за хранене (6+ месеца) 
Лигавник с ръкави 2 броя (5+ месеца) 

За разходка:
Количка 
Чанта за количка 
Чувал за количка (ако сезонът го налага) 
Дъждобран 
Стойка за чаша
Клипс за количка за залагалка
Еднократни подложки за количка 
Мрежа против комари 
Одеало 2 броя - тънко и дебело
Мокри кърпи 2 броя за дупе и за лице малки опаковки 
SPF крем 
Силиконова лъжица в кутия
Физиологичен разтвор и тампони 2 броя
Пелени

Други:
Препарат за пране на детски дрехи 
Бебешко веро
Четка за измиване на шишета - силиконова
Спрей за петна
Памучни тампони за бебе
Мокри кърпи
Пелени (1 или 2ка според килограмите на детето) 
Козметика - крем за лице за бебе, мицеларна вода, линимент. 
Електрическа пила за нокти
Четка за коса
Клечки за уши с ограничител 

От аптеката:
Физиологичен разтвор 
Спирт 90%
Спирт 70% 
Темометър
Аспиратор за нос

За колики:
Торбичка с гроздови семки 
Продукт разграждащ лактозата 
Пробиотик
Билкови капки
Продукт със сематикон

Дрехи:
Боди дълъг/къс ръкав (според сезона) 5-7 броя
Цели пижами с копчета 5-7 броя
Чорапи 6 броя
Шапка за навън
Пелени памучни/бархетни (опция)

*ако бебето е с рефлукс количеството е двойно
** първите три месеца не съм го обличала с други освен боди с дълъг ръкав и ромпър (пижама) лично на мен и сега ми е трудно да го обличам и винаги съм се чудела на майките с новородени как ги напъхват в малки панталони с малки блузки и така нататък. Тези дрехи за ви напълно достатъчни и винаги може да поръчате нови докато кърмите и си седите на телефона. 

Обезопасяване:
Тапи за контакти (6+ месеца) 
Ограничител за врата
Силиконови ръбове
Светлоотразителни ленти за количка (зимно време) 


Какво не е необходимо да купувате чисто ново?
Уред за топлене на шишета
Стерилизатор
Ергономична раница
Дървено легло
Дървени играчки
Повивалник
Вана
Количка 
Активна гимнастика
Чувал за количка

Какво от къде купих?

Леглото и матрака взех от Aiko. Дървено легло отворено от всички страни, с матрак, който просто ми се стори ок. Все още не знам, защо трябва да е 400 лв матрака. Общо двете излизоха около 200 лв. 

Подложки, памучни и бархетни пелени, както и протектори за матрак поръчах от baby.bg 


Долни чершафи взех от HM, препоръчвам Ви да са с ластик, защото слагането е много сложно, одобено след време като се върти или само почне да ги дърпа. Все пак не е покупка за два месеца.

Oт Икеа взех повивалник, калъфи от HM. Скринът за повиване също беше от Икеа (втора ръка) но го ползвах само около 6 месеца и на този етап смятам, че е излишна покупка.


Количката и столчето за кола са на Maxi Cosi, даже ги продавам в olx в момента, ако сте в търсене може да погледнете тук за столче с база и за количка. Изключително удобно е столчето за кола да е с база, която се върти 360 градуса, нашият модел става и за количка, има кош, който се вади и тежи само 1,7 кг и може да си го носите напред назад. Абе страхотен. Количката беше ок, нищо специално. Хубавото е, че е 3 в 1, но с 1 кош, който се трансформира. Общо взето всичко е съобразено с липсата на място и това, че сме под наем.

Активната гимнастика и килимчето към нея взех от olx. Изглеждаха като нови. Ще ви трябват за около 4-5 месеца.  Ползвах до към 7ми месец. Въртележката за легло по същия начин, ползвах до 6ти месец. За играчки препоръчвам Точните книжки и играчки в черно и бяло, може и с малко червено. Взех кошница за съхранение на играчките от HM Home.

За стаята ползвам термометър, пречиствател за въздух и овлажнител, защото вкъщи е сух въздуха на Xiaomi. Каната за вода също е на тази марка. Оставам линк, за да видите повече за тях тук. Имам ги от преди бебето.


Вана със стойка взех от olx, като в последствие не сме ползвали изобщо стойката, защото слагаме ваната на плота в кухнята. Все още го къпем така, но имаме кротко бебе, което обича да се къпе и си почива, а не пръска вода на всякъде. Ваната е на Ок baby с вграден термометър и подложка подходяща за новородено. Като в началото слагах памучна пелена, за да му е по-удобно.

Хавлиените ни кърпи са все подаръци, купувани са от различни места. Около 15-20 лв са.

За пелените направих голямо проучване като взех от всички марки по един малък пакет и пробвах как са. Pampers ми харесаха най-много как седят, никога не се е подсичал. Имаше други хубави марки, но например като се напълни и не седи равномерно, а се надува само на едно място или се смъкват. Препоръчвам Ви да направите същото. Пробвайте всички и вижте кои ще са най-удобните за вашето дете.

Ергономична раница взех от olx, нова с доживотна гаранция, която след това продадох дори за повече пари. Съветът ми за пазаруване на неща от olx е да гледате да са с кутии и гаранция. Така като ги изчистите и направите хубаво описание и снимки, може да ги продадете за повече или същите пари, които сте ги купили. Раницата, която взех беше Ergobaby Embrace, като ако мисите сериозно да бебеносите отидете на консултация, защото според мен този модел е популярен, но категорично не е най-удобният. Главата на бебето все клюмваше, когато заспи.


Втора употреба взех още стерилизатор и уред за топлене на шишета. Спрях се на Avent Premium, защото имат повече функции. Шишета взех с 25% намаление, толкова е максималното, което пускат от Avent. Залагалките също са ни на тази марка. Спрях се на тях по препоръки, които четох онлайн. Едни 60-70% от бебетата ги харесват. Не съм купувала никакви излишни единични бройки само за опита. Препоръчвам да заложите на стъкло, защото не се променя и захабява. 

Бях взела шезлонг Maxi Cosi от 0 до 9 месеца, като го ползвах до толкова. Взех го от Айко на 25% намаление. Не е спешна покупка, така че изчакайте добра цена. Трябва ли ви? Не е нещо задължително, но е удобно да има къде да оставите бебето в някаква различна поза от по корем или гръб. Също и ако захранвате преди 6тия месец.

Като говорим за захранване, аз го направих в началото на 6тия месец и директно беше на столче за хранене, него купих малко преди това, така че то не е в този списък. 


Козметика - спрях се на Мустела, най-вече заради това, че преди раждането много гледах видеа с Ася Демирева. Доволна съм и все още я ползвам. За дупе пробвах много неща, но в крайна сметка полвам Бпантен, защото не оставя бял филм. За косичката изпозлвам дървена четка с естествен косъм от dm, на много добра цена е. Мокри кърпи ползвам от тези само с вода на Pampers Harmony Aqua или на dm. Меки салфетки за лице, отново от деткста серия на dm. Памучни тампони за лице за бебе, пак от там. Перилни препарати на Frosch, както гел за измиване на шишета. За четката за измиване на шишета, препоръчвам от lidl, най-хубава е. Пробвах доста и тази е супер по-мека и добра от другите на пазара. Силиконова, защото е по-хигиенична според мен. Съдове за хранене - предпоичтам силиконови, а не бамбукови. Харесах най-много на Mushi. 

Дрехи взимам предимно от HM и Синсей. Като имам и на Lidl. Качеството на HM ми допада най-много, на Синсей се свиват доста и взимайте по-голям номер. Lidl също са хубави и меки. Не поръчвам дрехи предварително, купих общо с размер според височината още докато бях в болницата, не предварително, като ги изпрах след като се прибрах. След като видях, че му омаляват поръчах отново всичко наведнъж, не съм купувала по 1-2 бройки от различни места. Както за себе си, не обичам да давам пари за дрехи, предпочитам по-скъпа козметика или храна, от колкото боди за 20 лв. броя. Петната се перат еднакво трудно както от скъпи дрехи, така и от евтини. 

Одеялата са една отделна тема. Все ми трябват за нещо. Добър подарък са, защото не са евтини, за това, ако някой ви пита какво да ви подари, това е идея. Общо за вкъщи и за количката Ви трябват поне 4-5 броя, както по-леки, така и по-дебели. Почнах да ползвам чувал за сън доста късно, така че за сън преценете как ще процедирате, но одеялцата винаги са нужни.

Термометър взех безконтактен на Лорели, но имам и три други, които не съм купувала специално за бебето. С безконтактния следя каква му е нормалната температура, пък ако се налага меря и с другите. Препоръчвам да вземете електрическа пила за нокти, защото е много по-бързо и лесно, сравнено с нокторезачка. И безопасно.

Май споменах по нещо за всички покупки. Ако имате въпроси ми пишете.

Love,
Snejana

You May Also Like

0 коментара