Косопад след раждане | Каква козметика ползвах?

 Здравейте!

Не бях планирала да говоря на тази тема, но получава ежедневно въпроси свързани с продуктите, които съм използвала след раждането. 

Всички знаем за красивата коса по време на бременност, особено последните няколко месеца от бременността, не само не пада, но е и блестяща, здрава и дори да не я миеш пак изглежда чудесно.

При мен дори не се омазняваше в корена и можех да я мия само 1 път в седмицата и да изглежда все едно съм била на фризьор преди няколко часа. Чудите се до кога е така?

Първите три месеца след раждането или 4тия триместър ще си кажете "о мен няма да ми се случи", но стане ли бебето на 3 месеца и бам КОСОПАД. 

При мен не беше чак толкова зле, бях се подготвила психически, наистина гледката на цяла шепа коса е стряскаща, но е нормално и се случва на всеки, без значение каква козметика ползвате.

Ще питате "защо тогава е този пост"? Идеята на продуктите за косопад е да подсилят новата коса, да расте бързо, да е здрава и да възвърнете загубените витамини.




  1. Косопадът след раждане, известен още като телогенен ефлувиум, е общо явление сред жените след бременността. Това е временен процес, който обикновено се случва в продължение на няколко месеца след раждането. Ето някои от основните причини за косопад след раждане:

    Хормонални промени: През бременността тялото на жената преживява значителни промени в хормоналния баланс, което може да доведе до по-гъста и по-здрава коса. След раждането хормоналните нива започват да се връщат към нормалните си стойности, което може да предизвика косопад.


    Стрес и умора: Грижата за новороденото, липсата на сън и общият стрес, свързан с новата отговорност като родител, могат да допринесат за косопада.


    Недостиг на хранителни вещества: Последиците от бременността и кърменето могат да изчерпат телето на жената от витамини и минерали, които са важни за здравето на косата.


    Индивидуални фактори: Някои жени просто са по-склонни към този вид косопад поради генетични фактори или други индивидуални характеристики.



Витамини:
Първите три месеца пиех витамини за родилки, след това преминах към Sebomax HR от серията при косопад на Biotrade. Пих ги три месеца. Горе долу толкова трае и по-обилният следродилен косопад. 

Biotrade Sebomax HR представлява коктейл от аминокиселини, витамини и минерали, който подпомага растежа на косата и допринася за заздравяване на нейната структура. Формулата съдържа биотин, L-Cistine, обогатена е с цинк, селен и витамин D, а  Витамин B6 допринася за регулиране на хормоналната активност и поддържане на нормалното състояние на косата.

Състав:
L-Cystine – 250 mg, Pantothenic Acid – 60 mg, Zinc – 15 mg, Histidine – 10 mg, Vitamin B1 – 5 mg, Vitamin B6 – 4 mg, Biotin – 500 µg, Folic Acid – 400 µg, Selenium – 100 µg, Vitamin D – 5 µg

Шампоан при косопад:
Използвах допълващата грижа към таблетките, а именно шампоана от серията Sebomax HR на Biotrade. Tой стимулира растежа на косата, увеличава нейната плътност и заздравява корена на косъма, като така намалява косопада. Неговата безсулфатна формула измива нежно скалпа и набавя най-ценните за косата подхранващи вещества. Активният комплекс с Baicapil™, екстракт от розмарин, кофеин, пшенични протеини и витамини възвръща плътността на косата, нейния блясък и естествена жизненост. 

Една опаковка е достатъчна за 3 месеца, като използвах него при първото измиване на косата, а за второ обикновено шампоан за суха коса или Olaplex.

Състав:
aqua, cocamydopropyl betaine, coco glucoside, sodium cocoyl isethionate, panthenol, pyridoxine hcl, caffeine, phenoxyethanol, parfum, glycerin, ceteareth-60 myristyl glycol, propanediol, hydrolyzed wheat protein, ethylhexylglycerin, rosmarinus officinalis extract, arginine, lactic acid, glycine soja germ extract, triticum vulgare germ extract, sodium benzoate, gluconolactone, scutellaria baicalensis root extract, calcium gluconate, linalool


Тоник/Серум:

Kérastase Specifique Stimuliste e продуктът, с активни съставки, които използвах след измиване. Защо него? Него имах вкъщи, бях си го купувала преди да забременея и просто го запазих за след раждането. Той е много популярен серум при косопад, заради съдържанието си на липиди и аргинин, и аминексил.

Аргинин - Съдоразширяващ ефект – подобрява кръвоснабдяването на клетките и подсилва микроциркулацията 

Глюко-липид – Трансформира енергията и прониква в основните съставни елементи на косата Аминексил – Омекотява колагенната обвивка и подсилва захващането на космената луковица Мадекасозид - Успокоява микровъзпаленията и защитава луковицата от негативното им влияние

Опаковката му е голям плюс, защото благодарение на спрея, серумът се нанася изключително лесно, бързо и чисто. Не се разтича, не е мазен и не омазнява косата. Характрно за косопада след раждане е падането на косата в зоната около лицето. На мен ми беше станало почти плешиво от двете страни на челото.

Състав:

AQUA / WATER, ALCOHOL DENAT., DIAMINOPYRIMIDINE OXIDE, ARGININE, CITRIC ACID, PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL, MENTHOXYPROPANEDIOL, SAFFLOWER GLUCOSIDE, NIACINAMIDE – HEXYL CINNAMAL, LINALOOL, CITRONELLOL, BENZYL ALCOHOL, GERANIOL, PARFUM /FRAGRANCE.

Допълнителна грижа:

В допъление използвам и Kerastase Résistance Bain Extentioniste. Ползвала съм серията и преди и наистина косата растеше по-бързо с тези продукти. Писала съм подробно в този пост --> тук.

Това са продуктите, които използвах и някои от тях все още използвам. Искам да Ви кажа да не се плашите и че и това ще мине. Косата ще порасне. Аз лично я отразах няколко месеца след раждането, първо, защото се стилизира много по-лесно и бързо, втроро бебето ще почне да ви скубе и ще трябва да я връзвате непрекъснато и трето давате си ново начало, не само на живота с бебе, но отрязвате 3-4 годни коса и натрупана енергия.

Какво ползвахте вие, ако вече сте минали през този период?

You May Also Like

2 коментара

  1. Здравейте! Много полезна информация, благодаря. Исках да попитам - ползвахте ли някаква по-особена козметика за себе си по време на самата бременност - например за почистване на лице или пък при самия грим? Чета много разнопосочни мнения и би било полезно човек, който се занимава активно с козметика и е преминал през бремнност да сподели. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, благодаря. По време на бременността не съм използвала нищо по-различно от обикновено, единствено не изпзолвах кремове с ретинол, въпреки че според най-новите проучвания да може да се ползва дори в период на бременност и кърмене. Почиства лицето както обикновено, може да разгледаш постовете от 2022ра, актуални са на това, което съм използвала към този период.

      Изтриване