В "западналата" част от България | Ставерци

Здравейте!

През почивните дни имах възможността за малко да се откъсна от градския живот и да се пренеса в една селска къща, в която разбира се не липсваха и модерни удобства ... като интернет и телевизия, но за да е пълна почивката гледах да прекарвам целия си ден на вън, дори когато времето се опитваше да ме върне обратно вътре.
Успях да се отдам на двете ми любими занимания- четене и ядене, но най-вече на второто! :D



Селцето, в което бяхме се казва Ставерци, населението му е около 2000 човека и е разположено в хълмиста местност, която ми даде възможност да виждам всяка сутрин как си пасат кончетата на отсрещния хълм.
То се намира на 38 км. от Плевен и на 125 км. от София.
Името на селото идва от основателите му- голям български род на бай Ставри и от там Ставерци, но за съжаление няма данни, кога точно се е случило това.




Освен като място за почивка Ставерци е и интересна дестинация за запалени историци. Над самото село има останки от землено укрепление на хунските вождове Улцендур и Емцендур. А в източната част на укреплението се намира малко подобие на замък строен по времето на византийския император Юстиниан. 




Това е Коти :D, който не обича насилствената любов от моя страна! (Помачках го, разбира се)
 Освен тези забележителности ви препоръчвам да посетите храма "Св. Параскева", който е строен по времето на Османското владичество и е носител на традиционния български дух, също така е и паметник на културата. Повече за построяването и може да прочетете тук, както и за самото село.



Може да разгледате самото село със Google Street View!

Надявам се и вие да сте прекарали добре почивните дни!
Ако публикацията ви е харесала и искате да виждате други подобни, ще се радвам да ми оставите коментар!

Love,
Snejana

You May Also Like

0 коментара