Review: Xiaomi Air Purifier 3H | Пречиствател за въздух

Здравейте!


Предстои едно доста сложно ревю. Сложно, защото е много субективно усещането за чистотата на въздуха у дома. Дори навън усещаш въздуха с лошо качество, когато е в червената-лилавата зона на фини прахови частици.



Преди време, когато работих като маркетинг мениджър във фирма за климатична и вентилационна техника, бях работила по доста материали по темата за въздуха у дома и как при някои условия той може да е по-вреден от този навън. Препарати, бои, лакочистители, загоряла храна, дезодоранти, ароматизатори, всякакви летливи съединения може да се открият във въздуха у дома. За повечето хора те не са проблем, но сигурно Ви прави впечатление, че хората с алергии се увеличават. Според проучване на BBC през 1960 година, процентът на хора с алергии в световен мащаб е бил около 3%, към 2018 година той е 7%. Ако го обърнем към действителността в България, попаднах на статия, че около 20% от хората в страната имат алергии. Не всички са причинени от качеството на въздуха, но определено ако вие или член на семейството Ви има проблем, то е добре да се насочите към закупуване на пречиствател.

Аз също имам доста проблеми, които за съжаление се задълбочиха през последните 3 години и това беше и причината, че реших да взема подобен уред за вкъщи.

Характеристики:

  • Филтърен пречиствател на въздух, въздухопречиствател
  • Производител - Xiaomi
  • Модел - MI Air Purifier 3H
  • Тегло - 4.8 кг, размер - 240 x 240 x 520
  • Капацитет на почистване - 400m3/h и площ от 11 до 48 кв.м
  • Работен шум - 32.1dB на максимална мощност от 38W
  • Гласов контрол, съвместим с Amazon Alexa и Google Assistant

Защо избрах този модел?
Спрях се на Xiaomi като бранд основно заради това, че у дома вече имаме изградена екосистема на този бранд. Това означава, че имаме много техни смарт уреди, които може да свържете помежду си. Например, ако имате сензор за прозорец може да настроите уреда да спре и да се включи след като затворите например. Моделът избрах, защото е съобразен с размерите на помещенията у дома.

Моделът 3H е от 2019 година, като наследява 2 и 2S. Предлага по-голям капацитет на пречистване с 29% сравнено с предходните модели, като запазва компактния си размер. Пречиства до 310 кубика въздух на час.


Шумен ли е?
Нивото на шум от 32 децибела го прави изключителни тих, в нощен режим не се чува изобщо, че работи. Ние го държим основно в спалнята, в която спим и не ни пречи. Изобщо не се чувам.

За какви помещения е подходящ?
Подходящ е за стаи до 48 кв. което според мен го прави идеален за всеки дом, особено ако имате 1 във всяка спалня. При нас не е необходимо за момента.



На какъв принцип работи?
Използва сензори за замърсяване, като дори може да насочва струята с въздух конкретно към замърсителя, работи доста ефективно и бързо. У дома се включва сам на по-висока мощност ако усети готвене или използване на дезодорант. Ако сте го оставили в автоматичен режим.

Xiaomi Air Purifier 3H има OLED екран като Purifier 2S, но имате възможност за черпите повече информация от него. Той дава информация като - температура, влажност, чистота на въздуха, оставащ живот на филтъра - но освен това сега съдържа и бутоните за контролиране на устройството, които преди това вяха отделени самостоятелно най-отгоре на Purifier 2 и 2S.



Какво количество енергия консумира?
На фона на ужасното повишение на цените на ток, това е един много важен въпрос. Консумацията на електоренергия при максимална мощност е само 38W.


И най-задаваният въпрос е: Усещам ли разлика?
За това започнах в началото, че това ще е едно трудно интервю, защото е доста субективно. Докато уреда беше в хола не бих казала, че усещам, но в спалнята според мен има по-малко прах по мебелите. А дали въздухът е по-свеж? Не, все пак пречиства, не е да мирише на планинска свежест. Взехме го през септември и не забелязвах никаква разлика, а нивата на прахови частици винаги бяха под 10, но много от вас ми писаха тогава, че зимата ще видя разлика и да, в момента, ако го оставя изключен за 1-2 дни нивото достига около 50, при непрекъсната работа е около 15, което определено е голяма разлика с лятото, но естествено причината е, че навън са над 500.

Дали конкретно ми помага за УНГ проблеми не мога да кажа, че имам подобрение от уреда, не мисля, че като цяло съществува 1 уред, който да ми реши проблемите, но мисля, че не вреди и със сигурност има подобрение на въздуха у дома, дори и да не може да се засече лесно.
 

След колко време трябва да се смени филтъра?
Това зависи основно от замърсяването в помещението, но горе долу нов филтър за жилище в София ще ви трябва на всеки 6 месеца.

Скъпи ли са консумативите?
Не са евтини, но са на по-добри цени от тези при други пречистватели. За този модел има 3 вида филтри, като пак от информация от хора в инстраграм, не от личен опит ще кажа, че явно няма значение кой точно ще сложите. Уредът идва фабрично с MI AIR PURIFIER HEPA FILTER (сив).

Има още MI AIR PURIFIER FORMALDEHYDE FILTER (зелен), MI AIR PURIFIER ANTI-BACTERIAL FILTER (лилав). Като цените са между 50 и 65 лв.


Как се управлява?
Всичко минава през Mi Home приложението, както споменах в началото, за мен е много лесно, защото там са събрани всичките ни Xiaomi смарт уреди.

Като заключение ще кажа, че съм доволна от покупката си. Препоръката ми е да съобразявате размерите на помещението и ако нямате някаква конкретна причина да не се хвърляте на Pro моделите, защото според мен няма смисъл. Те са за по-големи помещения, с по-голяма мощност. Също така моделът вече не е сред най-новите и в началото на 2022 излезе модел 4, който най-вероятно ще е около 300-350 лв. за същия размер помещения, но с няколко нови функции.



Xiaomi Mi Аіr Рurіfіеr 3H- цена: между 300 и 250 лв.

Love,
Snejana

You May Also Like

0 коментара