Review: Xiaomi Air Fryer | Уред за готвене с горещ въздух

Здравейте,

След като си взех rice cooker-a на Xiaomi и заформих една стабилна екосистема на бранда у дома много исках да си взема и air fryer -a въпреки че не ми пречи да готвя на тиган.

Тъй като в момента темата с подобни уреди е страшно популярна и получавам ежедневно въпроси – заслужава ли си?



Да, за мен конкретно моделът на Xiaomi си заслужава най-вече заради това, че е смарт. Това е единственото му предимство пред други модели. Нито един друг модел на пазара не се управлява през приложение на телефона. За мен това е плюс, за вас може да не е важно. Особено ако сте повече хора, този модел може да не е с достатъчен обем, за да Ви върши максимално много работа.

Какво е мнението ми за подобни уреди като цяло?
За мен това, че се готви без мазнина е по скоро рекламен трик, защото във всяка рецепта има добавяне на 1-2 лъжици олио/мазнина. На вас може да Ви се струва малко, за мен е количеството, което ползвам обикновено. Даже 90% от случаите, когато готвя на тиган не ползвам мазнина.

Много често описвам ситуацията така: Този уред е game changer ако до сега сте използвали 1 литър олио за седмица, да, познавам такива хора. Ако като мен 1 литър олио ви стига за 6 месеца, то с air fryer или без- няма голяма разлика, като вкус на храната.


Стават ли хубави пържени картофи?
Да, пържените картофи е нещо, което не може да направите на тиган без мазнина. Стават бързо, вкусни са. Както пресни, така и полуготови.

Може ли уредът да се включи и да забравя за него?
Не, за разлика от готвенето във нормална фурна този модел няма функция за загряване отдолу. Ако искате малка фурна, просто си купете малка фурна. Мисля, че на пазара има такива модели, но те са малки фурни.

За мен има един голям хайп покрай air fryer-ите в момента, който не ми е много ясен. Като това да готвиш всевъзможни неща, които така или иначе може да направиш в обикновена фурна, по-голямо количество.


Плюсовете са, че:
  • Става по-бързо / но количеството е по-малко (това зависи от литража на уреда)
  • Може да печеш замразени неща без размразяване
  • Може да сушиш плодове бързо
  • Може да отвориш уреда във всеки един момент
  • Има готови зададени рецепти за доста неща в приложението
  • Готви се с малко мазнина
  • Месото става сочно
  • Почиства се много лесно (може и в миялна)

Минусите за мен са:
  • Количеството на храна е ограничено
  • Необходимо е разбъркване и обръщане на храната през определено време
  • Подобни уреди са скъпи
  • Храната се вади трудно от него

За кого е подходящ:
Освен вече изброените неща според мен е страхотна алтернатива, ако нямате фурна, живеете на общежитие или за вилата, караваната или пържите картофи всеки ден. Също така ако живеете сам или сте малко домакинство. Този модел се води малък на фона на повечето на пазара.

Peжими нa гoтвeнe:

-Peжим нa гoтвeнe нa пapa (Аіr Frуеr)
-Peжим нa пeчeнe
-Peжим нa пpигoтвянe нa ĸиceлo мляĸo за 8 часа на 40 градуса
-Peжим cyшeни плoдoвe/месо за 5 часа на 60 градуса
-Peжим нa paзмpaзявaнe
 

Характеристики:
Maтepиaл нa ĸoшницaтa: aлĸaлeн мeтaл
Hoминaлнa мoщнocт: 1500W
Hoминaлeн oбeм: 3.5L
Hoминaлнo нaпpeжeниe: 220-240V
Hoминaлнa чecтoтa: 50-60Нz
Heтнo тeглo: 3900g
Бpyтo тeглo: 5200g
Peгyлиpyeми тeмпepaтypи дo 200 ° С


Комплектът включва:
Кошничка
Решетка

За какво може да се използва?
За абсолютно всичко, което правите в нормалната фурна, освен да печете месо, може да правите зеленчуци, всякакви полуфабрикати, дори и ако сте много упорит и мусака. Както вече ви казах, за мен последното е супер излишно и продължавам да готвя предимно във фурната си, защото дори и да си вземете уред с вместимост 12 л, не е равно на това, което може да сготвите като количество храна в нормална фурна.


За какво го използвам аз?
Обикновено готвя няколко неща едно след друго, като основно и гарнитура. Например последно правих кюфтета, след това пекох плешка (стана много по-крехка от обикновено) след това картофи и отделно пекох броколи с кашкавал. Идеален е за запичане на сандвичи, става по-бързо от нормална фурна, ако правите 2-4, ако са над 4 по-лесно е във фурната на функция грил. Правих и бутчета, но не ми се събраха 6 броя и бяха сурови, това ми беше и първият опит и може да не съм избрала правилна програма или да съм ги пекла малко време.
 

Като заключение ще кажа, че макар и да продължавам да съм скептична и да правя крем карамел с нормалната си фурна. Не съжалявам, че си взех air fryier. Харесвам уреда, просто не мисля, че за мен замества нормалната фурна. И честно казано, не разбирам защо стана така популярен. За мен най-големият плюс на конкретно този модел е, че е смарт, по този начин супер лесно се избира режим за работа от готовите над 100 рецепти в приложението. И че се почиства бързо. Това, което коментирах с моята колежка Радост относно air fryer уредите като цяло е, че по-големият обем осигурява по-добра циркулация на въздуха и храната става по-бързо и може да правите по-голямо количество храна, така че съобразете размера при избора на уред с нуждите на вашето домакинство. 


Love,
Snejana

You May Also Like

0 коментара