Мнението на специалиста: Бързо омазняване на корена и сухи краища - причини и решения

Здравейте!

Напоследък много често получавам въпроси свързани с бързото омазняване на косата- така често срещания проблем за мазните корени и сухите краища. Поради тази причина реших, че е време за втора част от поредицата ми "Мнението на специалиста".

Първа част, която е свързана с боядисването на косата може да видите --> тук. Също така в лентата за търсене с ключова дума: "мнението на специалиста".

За още ежедневни съвети, идеи и тенденции свързани с косата следете facebook страницата ми!


Има две основни причини за получаването на гореизброените проблеми, това са неправилно миене и неподходящ избор на продукти. За това ги разделям на две и ще кажа по-малко и за двете.

1. Измиване

- Сухите връхчета може би се дължат на неправилно нанасяне на шампоан. Не нанасяйте шампоан по дължините. Уверете се, че шампоанът е само в корените на косата.

- Нанасяйте шампоана по самия скалп и се старайте да позиционирате пръстите си върху кожата, като извършвате нежни масажни движения. Хаотичното търкане, освен че не е приятно, може да оплете косата и да не почисти добре себума. Ако го правите правилно, то няма да имате проблем с оплитане на краищата.

- Измивайте косата два пъти с шампоан. Първият път се отмиват замърсяванията натрупани от околната среда и всякакви стилизиращи продукти, а вторият реално е този, който почиства косата Ви и премахва себума.

- Ако омазняването е на хормонална основа, тоест идва от вътре, то трудно ще се регулира отвън като използвате само измиващи продукти. В такъв случай трябва да се обърнете към лекар, за да направи диагностика на скалпа, хормонални изследвания и да Ви назначи лечение.

- Ако косата Ви е фина, то тя се омазнява по-бързо, решението за това е не да използвате силно почистващи продукти, а да използвате по-лек шампоан, от типа хидратиращ, подходящ за ежедневна употреба. Като между измиванията използвайте сух шампоан.

- Ако имате много продукти по косата си можете да направите първото измиване с дълбокопочистващ шампоан, който да премахне натрупванията по косъма. А след това, с някой, който да хидратира или подхрани косъма в зависимост от нуждите на косата.

- Колкото по-често миете косата си, толкова повече себум ще се произвежда, така че въпреки че процесът по намаляване на честотата на измиване е доста труден, той може да има много задоволителен резултат, ако бъдети търпеливи.

2. Подхранване

- Използването на маска върху по-фина коса може да отнеме от обема и да доведе до по-бързо омазняване. За това всяка серия съдържа по два продукта за подхранване, маска и балсам, ако сте с фина коса, винаги избирайте второто.

- Ако скалпа Ви се омазнява бързо и поради тази причина не използвате продукт за подхранване, то това е отговорът на въпроса: "защо имам сухи краища?" Винаги използвайте и балсам, но нанесен само на крайчетата на косата.

- Ако косата Ви е плътна, къдрава или силно третирана, нанасяйте балсам или маска, преди шампоана, по дължините на косата и използвайте подрахнващ шампоан само върху корените.

- Прекаленото количество даже и от най - подходящия продукт не води до желания резултат. За това, ако някой продукт не дава резултат върху косата Ви, сменете го, а не увеличавайте количеството. Няма да постигнете нищо друго освен сплескана и зле изглеждаща коса.

-Ако не усещате косата си по-мека и по-лесна за разресване след измиване, най-вероятно не използвате правилния продукт за нея. Посъветвайте се с фризьор, който след диагностика на косъма да Ви предложи по-подходящи продукти съобразени с нуждите на Вашата коса и скалп.


Ако имате още въпроси или теми, които искате да обсъдим по-подробно напишете в коментарите! И съвсем скоро ще го видите в следваща част на поредицата "Мнението на специалиста"!

Love,
Буги и Snejana

You May Also Like

1 коментара