Съвети при търсене на жилище под наем

 Здравейте!

Няколко съвета от мен за всички, които са в търсене на жилище под наем. 🏡

Още в края на миналата година бях започнала да планирам преместването през пролетта. 

Защо според мен това е подходящ сезон?
- късната зима и ранната пролет са идеални като период, защото ще може да прецените колко е студено едно жилище без отопление, да видите дали има проблеми с влагата и с мухъл.

Къде търдехме обяви?
✔️ Imoti.bg
✔️ Enoti.bg
✔️ Yavlena.com

Брокер или без?
- предишния апартамент намерихме без брокер, а чрез познат. При сегашното търсене брокерът сам ни намери, като разгледахме 10тина апартамента с брокер, но този, който в крайна сметка наехме, го намерих аз. Така че си спестихме комисионната.

Плюсът на работа с брокер е, че се занимава с организацията и точно може да му кажеш какво търсиш и ще си спестиш време, минус е високата комисионна, която по закон би трябвало да е до 50%, но всъщност е повече (това го разбрах в последствие).
Ако вие сте в ролята на хазяйн, работата с брокер е почти задължителна, защото така ще си спестите много огледи с наематели, които не искате да пускате в дома си.

Обявата беше в първия от посочените сайтове и беше обявено, че е от собственик. Тук голяма роля изигра късмета, защото ако се бяхме забавили щеше да го вземе някой друг. При апартаментите давани с агенция нещата стават малко по-бавно и имате повече време за мислене.


За какво да внимаваш по време на оглед и какви въпроси да задаваш на наемодателя?

Продължавам с темата за неамане на жилище с втора част, а именно какво да питаме и за какво да внимаваме.

✔️ Задължително искайте фактури за минал период за вода, ток и топлофикация.
- това е много важно и е първото нешо, което трябва да направите, когато харесате апартамент и обмисляте да го наемете. Тази справка ще ви даде добра представа в какъв диапазон ще се движат сметките ви и какъв процент ще бъдат допълнителните ви разходи над наема.

✔️ Искайте да видите договора за наем предварително. Най-добре да ви го изпратят по имейл, за да може да го видите и обсъдите на спокойствие. Ако искате нещо да бъде включено или променето задължително го споменете предварително.

Например ние искахме да има опис на имуществото, това е полезно и за двете страни, за да не се чудите след няколко години ваша ли беше тази маса и кое колко струва.

✔️ Специфики на жилището - възможно е хазайнът да забрави да Ви каже, за това питайте за всяко нещо, как се отваря, как се ползва и така нататък, за да нямате проблем с нещо счупено след това.

✔️ Допълнителни мебели или излишни неща - ако има повече столове или някоя мебел не Ви е необходима - искайте да бъде премахната. Ако имате нужда от нещо, например бюро или допълнително обзавеждане (мебели за тераса например) трябва да обсъдите предварително кой ще отговаря за покупката и плащането. Ако купувате вие - ще ви бъде приспаднато от наема или ще останат за вас.

Това е много важно, особено ако сте на оглед на непълно обзаведено жилище, има основните мебели, за да се води обзаведено, но липсват доста детайли, за да е комфортно. Например ние бяхме на оглед на жилище 120 кв.м с кухня само с 2 плота и в огромния хол имаше само 1 диван, без други мебели. При разговор със собственика стана ясно, че той не иска да се ангажира с покупката на мебели, а ние не бяхме съгласни да купуваме толкова много неща, които да са съобразени с дизайна на това жилище, за това и огледът приключи.


Love,

Snejana

You May Also Like

0 коментара