Review: Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential | Прахосмукачка робот с моп

Здравейте!

Вече три месеца съм горд притежател на прахосмукачка робот и е време за ревю.

 Ревютата на техника са сред любимите ми. Ако сте чели още от тях знаете, че техническа характеристика може да намерите на още 1 милион места, за това моите ревюта наблягат на полезна (надявам се) информация. 

Още от началото на годината знаех къде ще се местя и вече съм в обора на "мързеливите" домакини, като към робота добавих - сушилня и миялна машина. Както много от вас ми писаха - животът ми се промени напълно и определено това да си спестиш домакинската работа (за която никой не ти плаща) е голям бонус. 

Пуснах опция за въпроси в Instagram преди няколко дни и съм събрала в този пост това, което Ви интересува, за да е най-полезно това ревю за вас. Ако съм пропуснала нещо използвайте опцията за коментари под поста. А видео за прахосмукачката ще има в Instagram, където ще събера instastory на едно място.


Кой модел имаме?

- пълното наименование на нашата прахосмукачка е Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential

Как избрахме модела?

- нещо основно при избора е вашите лични нужди, колко бързо се цапа, с какво се цапа, колко често чистите сега. При нас основното замърсяване е от прах, разни малки боклукчета, някоя и друга троха и конкретно в този апартамент власинки от килима. По-надолу в публикацията ще видите снимка на събраното количество боклук за 5 дни, като това беше с изследователска цел. Обикновено я пускам два пъти през седмицата или по-често. 

Моят съвет в случая е да си направите списък на причините и видовете замърсяване и след това една по една да премахвате възможните варианти за прахосмукачка.

За мен важно беше да има функция моп, което е полезно особено ако сте с паркет в кухнята и има разни капчици, които ви дразнят. 

Първите ми впечатления от дизайна:

- бях супер впечатлена колко е голяма и колко добре изглежда. Определено няма евтин вид или да си кажеш, че си направил компромис с качеството, защото цената е била ниска. Начина на затваряне и отваряне на папака, частите, дори кутията изглеждат като на продукт на много по-висока цена. Дизайнът е минималистичен, което на мен много ми допада и я харесах веднага на външен вид.

Как се управлява?

- контролът става чрез приложението Mi Home или Xiaomi Home app за iOS, като през него може да контролирате всичките си smart Xiaomi уреди, както правя аз, защото вече имам няколко. Плюс на това приложение е, че може да го споделяте със съпруга си и да включвате уредите и да следите историята им едновременно.

Картографиране на стаите. Ориентиране?

-  Mi Robot Vacuum Mop Essential използва жироскоп за ориентиране. От всички методи за ориентация този се води най-базовият и не особено оптимален. Ако гледате сравнение между карта от този модел и някой по-скъп ще видите разликата. Основните методи за ориентация при прахосмукачките на Xiaomi са 4 - жироскоп, сензор и лазерно насочване и най-модерният, който е при най-добрият модел на бранда - ToF camera

Въпреки това според мен не е чак толкова зле с ориентирането. Сравнявам я с по-стари модели на по-скъпи марки (като Miele) и след като разучи помещението почти не се блъска. Случва се, но не е неконтролируемо да върви и да чувате само как се блъска във всяка стена. 

Като за нашата първа прахосмукачка робот и то на тази цена съм доста впечатлена как се ориентира в стаите. Не се е случвало да не отиде някъде из апартамента и да остави мръсно.

Забранени зони. Как става контролът?

- при този модел няма контрол на достъпа или казано по друг начин не може да начертаете забранени зони, за това трябва ръчно да обезопасите периметъра. Основните проблеми при нас са кабели, защото вече веднъж се случи да се оплете докато ни няма. Плюсът на приложението в тази ситуация е, че може да видите къде се намира и да прецените, че седи в една стая или на едно място твърде дълго време и да ѝ кажете да спре. Имахме ситуация, в която се беше затворила в спалнята, за това просто я изключих. 


Колко време ѝ отнема да почисти?
- бърза справка с приложението показва, че и отнема около 50 мин. за нашия апартамент, който е със средна за София квадратура (поне според мен) При първото включване в новото жилище и е отнело почти 50% повече време да го разучи, но след това чисти доста по-оптимизирано. В приложението имате история и може да сравнявате каква квадратура е минала прахосмукачката, колко време ѝ е отнело и да видите карта на маршрута. Обикновено я включваме, когато ни няма.

Как се справя с ъглите?
- справя се чудесно с цялото почистване. Не ми се е налагало да чистя допълнително след нея, като напълно ме отменя за момента. В приложението имате опция за настройки като освен мощността и количеството вода може да контролирате и това да мине допълнително отново ъглите, след като е приключила с чистенето. Ние не сме включили тази фунция.

Как се справя с килимите?
- ако са тип мокет или около 1.5 см няма проблем. Но с нашия килим няма как да стане, не само, че е висок, но е и твърде космат и перките ще се оплетат. Така че зависи какъв килим имате. При нас не го чисти. 

Колко често я пускам?
- пускам я през ден-два, защото и едно мръсно нещо да има на пода ме дразни, но това са лични предпочитания. Ако я пускам по-често съм забелязала, че вместо около 50 мин е готова за около 35 мин. При нас винаги работи и с функцията моп, защото сме с дървени подове и конкретно в кухнята винаги има капки вода.

Кабелът може да се навие вътре в докинг станцията. Ние не сме го направили, очевидно.

Чистя ли с обикновена прахосмукачка?
- да, в някакъв момент ще се наложи. Не го правя толкова често, колкото преди, но робота не влиза под дивана, зад някои саксии, в шкафа с обувки (да, чистя на странни места) определено не замества нормалното почистване, но Ви позволява да го правите по-рядко. Също така и на килима, с който дори и обикновена прахосмукачка ще види зор. 

Използвам ли моп допълнително?
- използвам го ако се наложи или ако правя по-основно почистване с препарат. В отделението на прахосмукачката се сипва само вода. Всъщност никъде не пише, че е забранено да се слага друго, но за момента не съм пробвала. Според мен по-флуйдни течности тип дезинфектант няма да има проблем. Конретно препарат за естествено дърво, който е с маска, не бих сложила. Но ще пробвам с дезинфектант. Функцията моп не се изключва автоматично и ако имате ниски килими, то трябва да помислите как ще я използвате. Ако не сложите подложката или не я включите няма да пуска вода. Също така има 3 степени на мокро - от ниско до високо. Ние я ползваме на 2ра степен или Стандарт. 

Става ли за домашни любимци?
- на този въпрос няма как да отговоря с да, по простата причина, че не знам. Нямаме домашни любимци вкъщи, освен ако не броим космите на Мартин, които са фини и меки като на йорки (тук всички се смеем, а той ме гледа лошо). Според мен става за всичко, за което я вземете, с уговорката, че се води бюджетен модел и има и по-добри на пазара. Ако имате мокет или нисък килим то може би трябва да се ориентирате към по-мощен модел, за да хваща и набитите в повърхността косми. Интересно е, че ако реши, че някоя повърхност е замърсена автоматично се пуска на по-силно. Иначе има 4 степени - тихо, слабо, стандартно и турбо.

Намира ли лесно станцията за зареждане?
- да, с това няма проблем и след като я закрепихме с тиксо за пода, се прибира от раз. Преди просто я буташе, защото се парзаляше по пода. Когато приключи сама се връща в станцията за зареждане, това се слува и ако батерията и е под 20% докато чисти. Последното не се е случвало. Обикновено приключва с чистенето на около 75-80% батерия, което е супер. Може да чисти 3 пъти по-голям апартамент от този с 1 зареждане.


Основни характеристики:

Производител - Xiaomi

Mi Robot Vacuum Mop Essential
Модел - април 2020 година
Картографиране - чрез жироскоп 
Резервоар за вода - 200 ml
Резервоар за прах - 420 ml
Батерия - 2500 mAh - с едно зареждане до 90мин.
Всмукателна мощност - 2200 Pascal
Ниво на шум - 70 децибела
Цвят - бял

Разлики между по-скъпите модели?
- на пазара има огромно разнообразие от модели на различни марки, като моето проучване не е обхванало всички, защото е невързможно, но сравнено с голямото разнообразие на роботи от Xiaomi не беше лесно. Това, което трябва да следите е всмукателната мощност и начина на картографиране. Основно при по-скъпите модели имате по-добри опции за контрол, по-добро ориентиране, по-голям капацитет на батерията, по-ниски нива на шум и някоя и друга екстра. Както казвам в началото най-важното е да определите вашите приоритети и да съобразите дома си с модела. За това и един бранд предлага толкова голямо разнообразие.

Също още един съвет от мен конкретно за Xiaomi прахосмукачките - този модел е един от най-новите на пазара и има различни хитри неща повече от по-стари и по-скъпи модели на марката. Например има 2 перки, което според производителите не е голяма работа, но според ме е по-добре. Други плюсове са малки дизайнерси неща, които не правят впечатление ако имате този модел, но изпъкват пред тези от 2019, като по-добрият дизай на контейнерите, по-лесната система за навиване на кабела, по-лесното разглобяване на долната четка или по-дългит перки.


Резервни части. Колко чести се сменят?
- все още не ми се е налагало да сменям части, но плюсът на това да си вземете уред на китайски бранд е това, че резервните им части са супер достъпни. Цените в България изглеждат ниски, а когато ги потърсите в aliexpress Ви се стуват направо без пари. Като както споменавам в началото на публикацията това изобщо не влияе на качеството и изработката, която е перфектна.

В Mi Home приложението в Settings има опция Consumables statistics, като там Ви дава информация за състоянието на четаката, при мен за 3 мисеца е на 94%, страничните четки - 87% и филтърът, който е на 88% и отделно информация за живота им в часове. Други части, които се сменят е подложката за почистване, като добре е да имате 2, ако решите да чистите докато другата се пере. Между другото пера я като я напръсквам допълнително с препарат за петна, въпреки че не е много захабена, но за по-добро изпиране. Цените на консумативите от български сайт са под 20 лв.

Плюсове:
- макар че производителя не го води като предимство това, че има 2 перки за мен е по-добрият вариант
- има функция моп
- контролира се чрез приложение
- по-тиха е от другата ми прахосмукачка
- оправя се сравнително добре с навигацията 4 от 6 ако трябва да давам оценки
- евтина е
- подходяща е за нашето семейство
- консумативите са на много добри цени

Минуси:
- все пак трябва да се чисти и с друг уред (не ви заменя на 100%)

Честно казано на тази цена за мен качестото надхвърля очакванията

Количеството боклук за 5 дни от 3 стаи.

Като заключение ще кажа, че я обожавам. Това е любимият ми уред вкъщи в момента. Обичам я повече и от четко-пресата ми за коса, а нея много си я обичам. Спестява ми много време, буквално върши моята работа и докато тя чисти, аз забърсвам прах. Чувствам се все едно живея в 3021 година, с всички смарт уреди у дома. Много е удобно да я пусна докато ме няма и дори забравям за нея. Просто вкъщи пода винаги е чист. Цената ѝ също е страхотна и поне за нас беше излишно да купуваме много по-скъп модел. Доволна съм от нея и я препоръчвам на всички.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential - цена от 200-350 лв. 


Ако съм пропуснала нещо или имате допълнителни въпроси, не се колебдайте да ми пишете!


Love,
Snejana

You May Also Like

12 коментара

  1. Здравейте, към момента я откривам на цени само над 300 лв. Има ли я някъде под тази сума или е била временна промоция?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да се поръча от Aliexpress, иначе я имаше в промоция миналата седмица в някакъв бг сайт. Ние сме я взели за 350 лв.

      Изтриване
    2. Много благодаря за бързия отговор, ако коментарът ми е неуместен, може да го изтриете. А ревюто е страхотно !

      Изтриване
  2. Ревюто е страхотно!Аз търсих мнения и несъмнено ще си поръчам този модел.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно ревю, дали към днешна дата сте все така доволна? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, да, забравих какво е да чистя. Обожавам я. Пускам я обаче смао като ме няма, защото ме дразни да я гледам как се върти като гламава из къщата. Това ми е съветът 😆

      Изтриване
  4. Какво е мнението ти за роборок с7 и разликата с описания модел тук? Струва ли си и има ли какво да спечели повече човек от по-скъпата? Мерси🙌🏻

    ОтговорИзтриване
  5. Купих си същата прахосмукачка робот, трябва ли да си направи карта и тогава да започне да работи. Перките се въртят обикаля ама не смуче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Късно виждам коментара за съжаление. Пуска се и почва да чисти.

      Изтриване
  6. Роботът прави ли си карта и можете ли да го пускате в отделна стая от приложението

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, както съм написала, има картографиране, но не запаметява картата и няма функция за определяне на стаите. Може ръчно да го занесете, където искате да изчисти.

      Изтриване