Моите правила за кожа БЕЗ пъпки

Здравейте!

Сигурна съм, че някъде там съществуват хора с перфектна кожа без да полагат никакви усилия за нея и дори и да се мажат само с крем за 80 стотинки, тя пак изглежда като порцелан. Е, аз не съм от тези хора и истината е, че зад красивата кожа се крие много грижа, строги правила и много козметика.

Не съм най-добрият пример що се отнася до строгия режим и това да се следва една рутина, да не се използват 20 работи едновременно и така нататък и така нататък. Покрай блога се налага да тествам доста неща, хубавото е, че вече времето ми за тест не е месец или два, а половин година или дори цяла, но все пак ползвам повече неща от средностатистическата жена.

През последните години забелязвам голяма промяна в кожата си, което според мен е резултат на постоянство, много грижа и следене на състава. Да, тествам много неща, но не слагам какво ли е на лицето си. Истината е, че след дългото време, от което имам блог се научих да гледам критично на продуктите, да не разчитам само на бранда и високата цена и най-важното да гледам съставките. Това ми помогна да изградя грижа, от която да виждам резултат, но освен продуктите има и други ключови стъпки, които следвам.


Стъпка 1 - намерете причината
Действайте като детектив и мислете логично, следвайте знаците и анализирайте вида на пъпките.
Идеята за тази публикация дойде след като изненадващо ми излязоха 4-5 пъпки на челото. Причината за тях може да е най-различна, но в тази зона най-честите причини са свързани със алергия към храна, замърсяване, стрес, лоша грижа. В зоната на скулите при мен основно се появяват пъпки заради: замърсяване. А в зоната на долната челюст и брадичката заради хормонални промени. По носа отнвово най-честата причина е замърсяване.

От това, което знам за собствената си кожа - заключението беше лесно. Причината за обривът беше разкрита.

Стъпка 2 - вземете мерки срещу причината
След като вече знаете причината е важно да вземете мерки бързо. Почистващи маски за лице използвам само при нужда, същото се отнася и за активнодействащите продукти за пъпки. Голяма промяна в кожата си видях, когато спрях да използвам продукти за проблемна кожа на цялото си лице. Да, вече не съм тийнеийжър и кожата ми не е мазна и проблемна, както когато започнах блога, важно е да следваме кожата си. Към днешна дата използвам единствено продукти за локално третиране на пъпките. Имам си два любими, които използвам от години и един нов и бюджетен, който открих уикенда.

Lierac Sebologie Двуфазен концентрат срещу несъвършенства - 15 мл. цена: 35-40 лв.
- за мен този концентрат действа невероятно, след нанасяне вечер на сутринта пъпките са успокоени, видимо по-малки и в процес на излекуване. Ако се хване на време може дори да предотварти появата им. Използвам го като тежка артилерия. Прилича много на Mario Badescu drying lotion, който се продава в Sephora и ще пробвам след като този свърши, за да направя сравнение.

Neutrogena Rapid Treatment Gel - 15 мл. цена: 5-6 лв. (не се продава в България)
- за мен този гел беше life changing, защото за първи път видях такъв бърз резултат от гел против пъпки. Това ми е трета опаковка. Минус е, че не се продава в България. Плюс е, че цената му е много ниска, за невероятното действие. По различен е от Lierac и обикновено го изпозлвам за по-малките пъпки или през деня, когато не искам да ходя на бели петна.

Balea SOS gel - 15 мл. цена: 2,50 лв. (продава се само в dm)
- откритието ми буквално от преди 2 дни. Не знам как съм го пропуснала, признавам си, че ако не беше отчайващо положението - аз с пъпки, в друг град, далече от моята си козметика, едва ли щях да се спра точно на него. Станала съм леко сноб и за съжаление бюджетните продукти останаха назад. Но истината е, че макар и да не се е доказал SOS гелът на Balea във времето както този на Neutrogena по състав мога да преценя какво да очаквам и да, видях моментална разлика върху пъпките. Процесът беше стопиран още в деня, в който се получи обривът благодарение на този гел. Определено препоръчвам, най-малкото е на смешната цена от 2 и 50 лева.

Стъпка 3 - спазвайте няколко топ правила

Винаги, когато стане нещо подобно следвам строг протокол за действие - нещо като извънреден план.

1. почвам да пия повече вода - изтъркано, но доказано във времето, че действа.
2. правя основно дълбоко почистване на четките си за грим - по принцип ги пера 1 път в седмицата, като сред тях няма такава за кремообразни продукти, защото не изпозлвам фон дьо тен в ежедневието си. (когато изпозлвах имах 3-4 четки и не повтарях, докато не ги изпера) При сухите продукти бактериите не се развиват чак толкова бързо. Но когато имам проблем, ги почиствам по-често. Дезинфекцирам и продуктите със спирт.
3. сменям главата на четката си за лице - обикновено я сменям на 3-4 месеца, но тук следвам правилото за четките за зъби- те също се сменят на 3 месеца, но и след всяко боледуване (знаехте ли това?) за това докато носех брекети сменях четката на 2-3 седмици.
4. пера по-често калъфката на възглавницата- не живея в 5 звезден хотел и по принцип не сменям спалното бельо всеки ден, но когато имам пъпки особено по бузите, сменям калъфката през ден, като въртя възглавницата. Така всеки ден спите на чиста калъфка, докато проблемът се реши.
5. пълна забрана за пипане на лицето - имам лошият навик да се подпирам на лицето си, което понякога води до появата на пъпки, когато кожата ми е в лошо настрение следя по внимателно да не пипам лицето си с ръце.
6. напълно съм съгласна с твърдението, че телефонът е най-мръсното нещо у дома, за това гледам да не си го допирам до лицето, а когато имам проблем с кожата изпозлвам спирт за дезинфекция.

Важно - не си чоплете пъпките с мръсни ръце на мръсна кожа през деня - така само може да си докарате инфекция.

Ако като мен харесвате уреди за домашна употреба, може да си вземете дарсонвал, който помага за дезинфекция и действа много ефективно срещу проблемната кожа. Моя поръчах от aliexpress за около 50 лв. идентичен с тези, които могат да се поръчат от бг сайтове за по 90-100 лв.

В грижата за кожата ми влизат по-активно почистващи и успокояващи маски за лице, които да почистят и балансират кожата. Внимавайте да не я пресушите, ако една част от лицето ви е добре не изпозлвайте агресивните продукти навсякъде. Тук multimasking-ът е много ефективен.

Когато пъпките ви преминат във фаза на оздравяване може да включите пилинг продукти в рутината си, като кремът на Uriage или химически пилинг с киселини - AHA, BHA или гликолова киселина например.

Това са стъпките, които имат резултат при мен, споделете ми какво правите вие и имате ли специален режим за действие в "кризисна" ситуация.

Love,
Snejana

*Някои от продуктите са изпратени от PR. Отбелязани са със звезда. Публикацията не е спонсорирана. 

You May Also Like

0 коментара