7-те смъртни "гряха" на всеки beauty blogger

Здравейте!

Започвам с това, че този пост седи в чернови сигурно от 6 месеца. Все не ми идва музата да го допиша. Сигурно се чудите защо точно днес реших да го публикувам, да Ви кажа честно и аз не знам с точност, но доста често започнах да виждам някои от долните точки и ми се искаше да Ви споделя моето мнение за тях, както и няколко съвета, а и разбира се да обменим мнения.

Заглавието е малко преувеличено, защото все пак всеки може да сметне за правилно да прави каквото реши в блога си, но с този пост все пак искам да Ви кажа защо тези неща не са успешни, както и няколко съвета за това как блогът може да е по-добър, от опита, който съм натрупала за близо 5 години в сферата на социалните медии.

Първоначално името беше без думата beauty в заглавието, но го промених, защото различните типове блогъри работят в различни сфери и там си има други типове на комуникация, както и по-различна аудитория, за това ще се придържам към сферата, в която развивам собствения си блог.

Ако подобни теми са Ви интересни, може да погледнете съвети за оптимизация на блога--> тук, както и коментар върху съветите за успех в социалните мрежи --> тук.



1. Да си купуваш аудитория или защо спонсорираните постове в социалните медии са "мечешка услуга"?
- тази точка е изключително обширна и може би е тема за цяла отделна публикация, но казано на кратко - boost-ването на постове във facebook може да Ви изиграе много лоша шега. Основното, което се случва е това, че  първо не се познава как точно работи алгоритъмът на facebook и второ и най-важно - привличате грешната аудитория. Разликата на блоговете и останалите сайтове е това, че не е важен броят на читателите за успеха му, а това колко са ангажирани с това, което правиш. С купуването на аудитория ти се рекламираш пред хора, което са достигнали до теб "платено", а не органично. Първоначално се радваш на големия брой нови последователи, но това, което се оказва накрая, че reach-ът не се променя, а най-лошото е, че малко след това не само не се повишава, но започва да спада със страшни темпове. Това се получава, защото новата аудитория, която си привлякъл всъщност изобщо не и пука за това, което правиш и общата ангажираност на хората започва да спада. Тук най-лошото е, че facebook вижда това и решава, че съдържанието, което създаваш вече не е интересно и намалява честотата, с която показва публикациите ти и на органичната ти аудитория. За това платените публикации са лоша идея, когато става въпрос за блогове, така че спестете си парите и ги вложете в нещо друго.

2. Да крадеш снимки или текст
- напълно в разрез с идеята на това да си блогър, за мен това определено си е грях и то може би най-големият. Цялата идея на блога е да се създава уникално съдържание, то привлича не само читателите, но и помага за доброто класиране на блога Ви в google, а това автоматично води до повече читатели. Другото е това, че това си е чиста интелектуална кражба, което дори си е подсъдимо. И на последно място е страшно неуважение към аудиторията ти. Най-странното за мен в тази ситуация е това, че тук именно хората трябва да са строги с блогърите, което го правят, за това внимавайте кого следите.

3. Да се възползваш от популярността си
- или да парадираш с нея, или там както искате го кръстете. На мен това определение за beauty блогър по скоро ми тежи, от колкото да ме кара да изпъквам с нещо. Никога не трябва да се взимаш прекалено на сериозно. Даже това, че си blogger, трябва да те прави по-смирен и отговорен, защото много хора разчитат на теб за съвет и за откровеност.

4. Да пишеш на PR-ите сам
- това става все по-популярно, аз не съдя никой всеки има право да прави каквото реши, но според мен така не става. Аз лично никога не съм го правила и оставам с впечатление, че много нови блогъри си мислят, че "така стават нещата", истината е, че всичко става с много труд и постоянство, това съм го казвала и преди. А и знаете, че такова нещо като "безплатен обяд" няма. Да не говорим за това колко несериозно изглеждат beauty блогърите в очите на брандовете, които си мислят, че ние сме безплатна платформа за реклама.

5. Да лъжеш за мнението си
- за мен дори е смешно да коментирам тази точка, но аз приемам ролята си на "обществена фигура с мнение" (как само звучи) за важна и знам, че много хора ценят мнението ми, както това на други блогъри и е много важно винаги да бъдеш обективен. В социологията използваме термина "ценностно неутрален". За това винаги следвам този принцип, без значение дали нещо ми е пратено, платено, подарено или сама съм го платила.

6. Да харесваш сам постове/клипове/снимки или още по-зле да ги коментираш
- съмнявам се да има някой, който го прави това, но все пак го включвам, защото просто не е готино, ако някога Ви е минавало през главата да пробвате да го правите. Това определено не е успешна стратегия и няма да постигнете нищо с нея, освен истинските Ви последователи да останат с впечатлението, че страдате от шизофрения.

7. Да не споменаваш, когато нещо ти е изпратено или платено
- това е изключително важно. Мога да кажа само това, че в "по-напредналите страни", дори е задължително (със закон). За това аз го правя от самото създаване на блога, за мен е важно последователите ми да знаят кое е изпратено, кое е платено най-вече от уважение към тях. Мнението ми за продуктите не се променя, но аз се чувствам длъжна да съм чиста пред вас. Да не говорим за това, колко грозно изглежда да кажеш, че си си купил нещо, когато още 10 човека са показали, че са получили същото от PR.

Това бяха моите "смъртни грехове", надявам се постът да е бил поне полезен. Списъкът може да се допълни с още няколко неща, така че ако имате идеи и предложения за това какво не трябва да правят beauty блогърите според вас, ще се радвам да ми ги споделите в коментар.

Love,
Snejana

You May Also Like

5 коментара

  1. Страхотен пост! Съгласна съм с всяка дума. Бих добавила №11: лошо и/или неправилно структурирано съдържание - не съм от "правописната полиция", но ми прави неприятно впечатление честотата на правописни, граматически и пунктуационни грешки в публикациите в българските beauty блогове, както и липсата на поздрав към читателите. Смятам, че е редно да се спазват основните изисквания за оформяне на текст :)
    www.preslavasbeautydiary.blogspot.bg

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересен и оригинално!Приятен и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен пост, Снежи, адмирации! Само мога да добавя за Фейсбук рекламата, че тя може и да бъде полезна, но много трябва да се внимава с таргетирането, иначе наистина има обратния ефект, за който говориш ��

    ОтговорИзтриване
  4. Това, което мен ме ядосва изключително много, е използването на black hat SEO техники. Купуване на линкове, спамене на чужди блогове с връзки към твоя собствен сайт, както и двусрични коментари с препратки. Това го правят не само блогърки, но и пишман бизнесмени, които мислят, че няма да изтрия скритото линкче към онлайн магазина им от блога си. Линкове от качествени блогове не трия, но към спамърите съм безмилостна. Прекрасна статия. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен пост! Съгласна съм с абсолютно всичко, което си написала и смятам, че наистина си успяла да подбереш и отбележиш най-важните неща :)

    ОтговорИзтриване