Review: Huawei FreeBuds Lite

Здравейте!

Сигурно някои от вас си спомнят, че си взех безжични слушалки някъде през април. Да, отне ми доста време да ги тествам, но пък поне съм ги пробвала при всякакви обстоятелства и мога да дам мнение за живота на батерията след 6+ месеца ползване.

Днес ще си говорим по-подробно за Huawei FreeBuds Lite.


Huawei FreeBuds Lite е най-базовият модел слушчаки, които предлагат Huawei в момента. Нещата доста се промениха от април до сега и вече имат два нови модела и един по-бюджетен, които замести Lite версията. Тя обаче все още е в продажба и сега може да ги откриете в ценови диапаон от 180 до 140 лв. 

Как да изберете модел?
- освен ако нямате неограничени финансови възможнсти и парите не са проблем за вас - на-скъпото обикновено идва с най-много екстри, но ако все пак не Ви се дават 500 лв за слушалки. Ето моите съвети:

1. помислете с каква цел ги взимате 
2. за какво ще ги ползвате
3. ще говорите ли ежедневно през тях
4. non stop ли ще ги носите

Аз не съм запален музикален фен и дори обикновено си пускам музика докато пътувам в гардския транспорт, не ги нося вкъщи и обикновено се налага да ги използвам за говорене, само ако някой ми звънне, докато съм в движение. Лично за мен скъп модел напълно се обезсмисля и би бил просто хубава глезотия. За това се спрях и на Lite версията, която покрива изискванията ми и е на чудесна цена.


Характеристики:
Размери - 43,6 x 23,2 x 17,8 мм (всяка слушалка) 80,2 x 33,3 x 28,8 мм (кейс за зарeждане)
Тегло - 5,5 грама (всяка слушалка) 45,5 грама (кейс за зареждане)
Батерия - 55 mAh (на всяка слушалка) 410 mAh (кейса за зареждане)
Свързване- Bluetooth 4.2
IX сертификат - IPX4
Време за слушане- 3 часа (с едно зареждане), 12 часа (с кейса за зареждане)
Зареждане - 1 час
Вход: Micro USB


Плюсове:
Набързо да преминем през явните неща към тези, които не харесвам. На снимката горе виждате целия комплект, получавате добро количество тапи, според вашите уши. Аз очевидно имам огромни дупки на ушите и използвам спортните тапи.

Преди да инсталирате софтуера трябва да си свалите приложението FreeBuds Lite, в него ще откриете цялата информация за свързването на слушалките и телефона.

Най-любимата ми функция е Auto Wearing Detection - това означава, че слушалките ви се свързват автоматично в момента, в който ги сложите и с Doube Tap функцията може да включите любимия си плейлист без дори да си вадите телефона от джоба. А когато ги свалите, те се изключват автоматично. 

Оправлянието става, чрез Tap функция, като определено не е най-прецизната и понякога е изнервящо как не може да ги спреш или включиш, и седиш и си удряш по ухото. Особено, когато батерията е почнала да пада. 

Environmental Noise Cancellation е готина опция, но със сигурност не замества тази при over ear слушалките. В началото ще правите разлика, но в последствие ще свикнете и ще се чудите това изобщо работи ли. 

Има IPX4 сертификат, което означава, че няма да им стане нищо ако леко ги навали, но определено не е ок да се къпете с тях.

Голям плюс е, че с комбинация със смарт часовник може да управлявате обажданията и музиката си без да използвате телефон. Пътувате си в метрото, сменяте си песните през часовника, контролирате силата на звука, някой ви се обажда, виждате кой е на часовника, два пъти tap tap на дяната слушалка и може да проведете разговор без да си вадите телефона. Супер удобно.

Добър вариант са за разговори, когато сте в движение. Звукът е чудесен,а от другата страна също Ви чуват добре, но не перфектно. Може да се направи разлика с това, че сте на слушалки. Но според мен ако не говорите всеки ден с часове навън биха ви свършили добра работа.

Слагам живота на батерията накрая на плюсовете, защото си има и своите минуси, за които ще говоря по-долу. Плюс е, че е почти невъзможно да останете без музика напът за работа или за вкъщи, ако ги носите по около 1 час на ден спокойно издържат с 1 зареждане на седмица. Аз зареждам моите в неделя, като вкъщи ги ползвам обикновено за гледане на някое друго YouTube видео 3-4 пъти в седмицата. Общо взето напълно се вписвам в 12те часа заряд на кейса.


Минуси:
Както всяко нещо - има си и минуси. Естествено, че до някъде са субективни, но всеки може да си направи сметка дали за него това е минус или не. 

Продължавам с батерията. Забелязах интересен факт за работата на слушалките, в края на седмицата, когато вече батерията им привършва. Макар че няма да ви оставят без музика, то те стават "непослушни" или казано по-друг начин - спират да работят с Tap функцията или по-скоро го правят само понякога. Това е леко изнервящо, но ако зареждате кейса по-често от мен със сигурност няма да имате този проблем. 

Минус две е, че не стават за спорт. В началото ви споменах, че може би е проблем само при мен, но когато тичам много лесно ми се измъкват от ушите, което ги прави не най-добрият избор ако спортувате. Пък може да съм само аз с големи уши, знае ли човек. 

Когато ги взех изобщо не мислях, че е от значение това дали bluetooth-а e 4.2 или 5.1 (както на по-новите модели) но се оказа, че това всъщност е от съществена важност за скороста на предаване на информация между телефона и слушалките - кой да се сети. И това, което се получава сега е, че има съвсем леко разминаване между звук и картина, което е проблем само ако гледате видеа в YouTube. Не се забелязва освен ако не се вгледате внимателно, но все пак е важен детайл, който трябва да спомена. 


Като заключение ще кажа, че много си ги харесвам и ползвам всеки ден на път за работа, и за гледане на видеа. Доволна съм от живота на батерията и според мен са супер бюджетен вариант. Минусите не са за пренебрегване, но за моя начин на живот са ми напълно достатъчни и съм доволна от покупката си.



Huawei FreeBuds Lite - цена: 130- 180 лв.

Love,
Snejana

You May Also Like

0 коментара