10-те закона на успеха в социалните медии | КОМЕНТАР

Здравейте!

Много често се случва да чета нещо много интересно и да искам да Ви го споделя, обикновено за това използвам facebook, но този път имах и доста неща, които исках да добавя към супер интересната статия на Economy.bg В нея става въпрос за "10-те закона на успеха в социалните медии" според Entrepreneur. Аз намирам тези съвети за много интересни, така че не пропускайте да споделите какво мислите, особено ако имате опит в социалните мрежи.


Закон на слушането
"Успехът при социалните мрежи изисква повече слушане и по-малко говорене. Преди да тръгнете да създавате собствено съдържание, информирайте се какво вълнува таргет аудиторията ви и в какви дискусии се включва тя." Също така е важно много да се чете. Актуалността е ключова, без значение дали имате блог или сте редактор на списание. Колкото и странно да звучи, според мен когато създаваш съдържание трябва да си едно ниво по-добре информиран от аудиторията, за която е предназначено. Иначе няма смисъл да пишеш нещо, което вече съществува на милион места, за това винаги добавяй нещо от себе си, за да бъде оригинално, различно и интересно.

Закон за фокуса
"Тясно фокусирана комуникация, която има за цел да изгради силен бранд, е по-вероятно да бъде успешна от опит да се харесате на абсолютно всички." Това тук може да се коментира с това, че не трябва да позволявате на хората да Ви диктуват какво да правите с вашия бранд. Има разлика в това да се вслушаш в мнението им, но да правиш нещо, само защото е популярно е много грешно. Това е и причината, поради която никога не бих снимала определен тип популярни, забавни видеа в YouTube. Подобно съдържание Ви гарантира бързо натрупване на нови последователи, но наистина ли имате нужда точно от тях?

Закон за качеството
"Качеството е по-важно от количеството. По-добре да имате 1000 ангажирани потребители, които да четат, споделят и коментират вашето съдържание, отколкото 10 хил., които са напълно апатични." Оооо... да, това е и основната причина, поради която не намирам за необходимо да пускам платени реклами на социалните ми канали, да не говорим за модерното в последно време на купуване на абонати и "коментар за коментар" и "like за like", които също виждам доста често. Всеки специалист в областта на социалните мрежи ще Ви каже, че това е напълно ненужно. Дори когато сте собственик на малък бизнес и използвате рекламите в социалните мрежи е важно да имате ангажирани последователи, които се интересуват от бизнеса Ви, а не куха бройка фенове, които дори не знаете с какво се занимавате.

Закон за търпението"Подгответе се, че успехът няма да дойде за една нощ." Едни от най-важните и трудни закони. Всеки има някой "като който искаш да стане", но никога не знаеш колко време и усилие му е струвало този успех. За това винаги трябва да даваш 100% от себе си и да не се отказваш, дори когато за месец имаш едва 100 посещения на блога. В първата една година се радвах дори на това.

Закон за натрупването
"Ако съдържанието ви е превъзходно, потребителите ще го споделят сред своите мрежи от контакти и на други платформи." Това е така, но тук действа и законът на търпението, съдържанието може да е най-доброто, но ако нямаш търпение успехът да стигне до теб ще загубиш.

Закон за влиянието
"Отделете време, за да намерите хората, които могат да окажат въздействие върху предпочитанията на вашата таргет аудитория. Свържете се с тях и работете за изграждането на дългосрочни взаимоотношения." - Този закон по скоро се отнася към всички, които имат интерес да работят с инфлуенсъри*. За да е продуктивно това сътрудничество те не трябва да се избират само на базата на брой абонати, а на сферата им на работа и на ангажираността на тези хора, защото в противен случай се получава, все едно рекламираш веган ресторант в месарски магазин.

Закон за стойността
"Ако през цялото време използвате интернет, за да промотирате директно своите продукти и услуги, хората ще спрат да ви слушат. Инвестирайте повече в създаването на качествено съдържание." Напълно съм съгласна, така е. Рекламите са навсякъде около нас и трябва да има контрол на каналите, за да не се затормозява читателя. За това лично за себе си намирам за важно да отбелязвам кога нещо е изпратено от PR и кога проектът е спонсориран.

Закон за вниманието
"Ако някой се обърне към вас на живо, за да ви каже нещо, не бихте го игнорирали. Не го правете и онлайн." Според мен това е един от ключовите причини за успеха на всеки блогър, а именно това, че блогърът не е измислена фигура качена на пиедестал, а е наравно с читателите си, за това винаги трябва да се отделя време и внимание да се поддържат контакти с хората, които гледат и четат това, което правя.

Закон за достъпността
"Бъдете достъпни за своята аудитория. Онлайн последователите могат да бъдат непостоянни и няма да се поколебаят да ви сменят, ако изведнъж изчезнете за цял месец." Това до голяма степен е заради това, че времето в онлайн пространстовто тече по съвсем различен начин. Една седмица е равна на месец, а месец на цяла вечност. Ако искате да сте постоянни в публикуването, то има много програми, с които да контролирате във времето публикуването на различни неща в социалните мрежи.

Закон за реципрочността
"Няма как да очаквате другите да споделят вашето съдържание, без и вие от време на време да споделяте тяхното." Този съвет може да намерите в много блогове, когато става въпрос за популяризирането на блога или страницата Ви. В основата на "социалното" на медиите е именно обратната връзка. Подкрепата на "колегите" блогъри също е от основна важност, когато става въпрос за такава малка група от хора. За това винаги бъдете добри към другите, няма място за конкуренция. Интернет е достатъчно голям и място има за всеки.


Надявам се моят кратък коментар върху статията на Economy.bg да Ви е бил интересен, защото още като я прочетох това беше първото нещо, което си помислих: "Трябва да я споделя!". Също така Ви препоръчвам да следите страницата на Entrepreneur, защото в нея има подобни много интересни и най-вече полезни клипове.

Love,
Snejana

*Основното съдържание на статията е взето от Economy.bg - "10-те закона на успеха в социалните медии" и е отбелязано с "".

**Малко проблематична за превеждане на български дума, производна на глагола Influence, който на английски значи “повлиявам, оказвам въздействие”. Това са хора, които имат силно влияние в социалните мрежи, огромен брой последователи и поведението им винаги е забелязвано и взимано под внимание. (според този речник)

You May Also Like

8 коментара

  1. Абсолютно съгласна съм с теб! Поздравления за поста <333

    ОтговорИзтриване
  2. Много харесвам блога ти! Поздравления!Би ли хвърлила едно око на моя - bobimarinova.blogspot.bg

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна статия. Определено ще ми е от помощ при опитите за популяризиране на моя блог. Благодаря, Снежи!

    ОтговорИзтриване