Бягство в планината: село Черни Вит

Здравейте!

Ако през първите няколко месеца най-паметното ми пътуване беше до Швейцария, то втората половина ще бъде запомнена до едно много китно и зелено българско село, сгушено в планината - Черни Вит. Не звучи шикозно, но определено си починах по-добре, от колкото на всички други места, до които пътувах през последния месец



Село Черни Вит е магическо място, за което признавам си не бях чувала и определено отчитам за грешка, за това реших да споделя и с вас. Ако също като мен предпочитате тишината и спокойствието на тайните дестинации пред шумотевицата около всички топ маршрути, които всеки се напъва да посети, то това място е за вас.

 Черни Вит се намира на 114 км от София, като голяма част от пътя е магистрала. Стига се доста бързо до там, малко повече от час. Пътят след магистралата също е много хубав, така че пътуването е удоволствие. На 7 км. е от Тетевен. (Има автобус до там от София.) Определено пролетта е страхотно време да посетите селото, защото всичко е свежо и зелено.


Тишина, спокойствие и домашна баничка, описват най-добре почивните дни. (И то не само домашна, но и с домашни яйца, сирене и кисело мляко.) Истинско щастие.

Приключението ни в Черни Вит започна с поход до пещерата, в която се е крил Бенковски. Те се намира на пешеходно разстояние от селото, което е идеално, за да го разгледате най-добре. Пещерата е с дължина от 84 метра, а в подножието и има обособено място за барбекю, както и страхотна поляна за пикник.


Интересен факт за селото е това, че в дворовете на къщите има гробища. Да, звучи малко страшно и странно, но буквално във всеки двор има. Като традицията продължава да се следва, въпреки че селото вече си има гробище.

На юг от Черни Вит се намира местността Чертиград, която определено ми влезе в списъка на местата, които ще посетя при следващото ми посещение на селото. Тази местност е известна с това, че е била тракийско укрепление. Като има много легенди за това как траките са се спасили благодарени на уникалното укрепление, което от 3 страни е заобиколено от отвесни скали. Повече за това може да прочетете тук. 


Нещо друго интересно и уникално за селото е зеленото сирене, което е единствено в цял свят. За съжаление късно разбрах за него и определено при следващото ми посещение ще отделя време да потърся повече информация за това кой все още го произвежда и дали наистина съществува.

Според това, което прочетох за него е уникално, заради мекия климат и наличието на река, като тази комбинация създава перфектния климат за зреенето на плесента върху сиренето, което се съхранява в дървени каци. Сиренето е овче от специален, местна порода овце.


Вторият ден проявих ентусиазъм да отида на риболов за пъстърва. Аз си представях, че ще лежа на някой камък пък той ще си лови риба... но не. Риболовът на пъстърва изобщо не е това, особено когато е в реката, а не в рибарник. Всъщност се влиза в реката и се върви по течението и така се лови. Нищо общо с моите представи, но въпреки това изглеждаше много забавно и определено следващият път и аз ще се пробвам.

Има много местности, които са наблизо и така и не посетихме. Така че този пост ще има и втора част, защото определено там намерих това спокойствие, което ми липсва. Дори и в планината. Ако скоро сте ходили на Витоша или в някой друг планински курорт със сигурност знаете за какво говоря. Останаха малко местата, на които няма хора.

Съборът на селото е последният уикенд на Август. (добър момент да го посетите) Също така има доста вили и къщи за гости, които се дават под наем и дори има хотел, като цените са символични.

Черни Вит се намира в близост до парка "Централен Балкан", както и до резервата "Боатин".

Още снимки от Черни Вит може да видите тук!

Давайте предложения за други подобни местенца за уикенд бягство през идващото лято!
Къде обичате да ходите и от кой тип сте - за популярните дестинации или по-уединените места?

За селски туризъм съм писала и друг път - може да прочетете за още едно село в Северозападна България --> Ставерци.

Love,
Snejana

You May Also Like

3 коментара

  1. Страхотен пост Снежи! Повече такива трябва да правиш. Аз също обожавам такива места, Родопите и селата им през пролетта и лятото са прекрасни и не преливат толкова от туристи. Пещерите Ягодинска и Дяволското гърло са доста интересни, а и ждрелата през които трябва да минеш на път за тях са меко казано впечатляващи. Района на Велико Търново също е адски красив

    ОтговорИзтриване
  2. Именно тези малки кътчета могат много да ни изненадат. Всички се нуждаем от такъв тип почивка, имайки предвид натовареното ежедневие в големия град

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7.01.2024 г., 1:09:00

    Наистина много добре описано. Да ти се прииска да се пренесеш там.

    ОтговорИзтриване