Review: Huawei P10 Plus

Здравейте!

Макар, че мина близо година от премиерата на P10 серията на Huawei, реших, че все пак заслужава ревю. Първо, защото бях обещала и второ, защото наистина много харесвам този телефон. 

Интересното е, че той е и причината да се запаля сериозно по технологичните блогове и сайтове и сега вместо за козметика, чета предимно за нови технологии и изкуствен интелект. С голямо нетърпение очаквах излизането на Mate 10 Pro, като почти го бях купила, когато започнаха слуховете за наследника на P10, а именно P20, чиято премиера се очаква в края на март месец. И ако характеристиките на моя телефон са страхотни, на Mate 10 невероятни, то очаквам нещо life changing от P20, защото се говори, че ще е с 40 MP камера. Като освен това ще има и първия чип с изкуствен интелект, работещ чрез невронни изчисления, подобно на човешкия мозък, който видяхме при Mate 10 Pro.

Днес ще си говорим за P10 Plus, който използвам малко повече от половин година и както може да се досетите съм супер доволна, щом реших да му направя и ревю.


Моделът беше представен през февруари 2017, като е в продажба от април. Предлага се в две конфигурации - P10 и P10 Plus, за който ще си и говорим днес. Макар че между двата няма големи разлики, лично аз Ви препоръчвам именно него, заради няколкото малки подобрения, които има в по-големия модел.

За външния вид няма да Ви говоря излишни неща. Красив и елегантен дизайн, както повечето телефони на пазара в момента. Базовият модел се предлага в доста цветови вариации, докато по-големият само в черно, но аз като почитател на черния цвят, (когато си говорим за техника) нямам нищо против него.

Корпусът е метален, като това определено ми допада повече, въпреки че нямам навика да използвам телефон без допълнителен калъф. Металният корпус Ви дава повече сигурност от стъкления гръб на Iphone например. Екранът е 5,5 инча, 2560 х 1440 пиксела. Corning Gorilla Glass 5 бронирано стъкло, като идва с фабричен протектор, който Ви препоръчвам да не махате. Друго за екрана е, че се води IPS-Neo LCD и има 16 милиона цвята. Има IPX3 защита от водни пръски, което означава, че няма опасност нещо да се случи с телефона ако леко го намокрите, но не означава, че е водоустойчив, като Mate 10 например. 


Да поговорим малко и какво се крие във вътрешността му. Процесорът е Kirin 960 4-ядрен, 2.40GHz Cortex-A73 & 4-ядрен, 1.80GH като се предлага с 64 GB вътрешна памет и 128 GB (моят е вторият). За времето, в което го използвам имам свободни близо още 100 GB. Общо взето нямате повод за притеснения през цялото време, в което използвате телефона. 

Серията идва с Android 7.0 Nougat, като е включен в списъка на телефоните, които ще получат най-новата версия на Android 8.0 Oreo. Очаквам това да стане през следващите 1-2 месеца. 

Идва и с графичен процесор Mail-G71 MP8, което означава, че дори и по-сериозни игри вървят на него без никакъв проблем. Също така дори при сериозна употреба телефона не се загрява. 

Благодарение на алгоритъма за машинно учене за няколко дни телефонът Ви научава кои са най-използваните приложения и помага за тяхното по-бързо стартиране. Това е и едно от нещата, които Ви правят впечатление при първоначалната му употреба. Казано по-просто - телефонът е супер бърз.


Нещо, което ми харесва страшно много е, че въпреки че го използвам супер много батерията му е много издържлива. При нормална употреба спокойно може да изкара и два дни, а ако го използвате по-активно през деня ще издържи с едно зареждане.

Батерията му е Li-lon 3750 mAh, а благодарение на технологията Super Charge 3.0 се зарежда от 20% до към 70% за около 40 минути, като по производствени данни го дават от 0 до 100% за около 1 час и 40 минути. Общо взето веднъж се наложи да използвам друго зарядно и нямах нерви да го чакам и просто го включих към външната батерия. Има USB C Type 1.0 порт, както и инфрачервен порт, който е + пред P10 модела, въпреки че аз не съм го използвала досега.

Преди да премина към най-големия плюс на P10 Plus, трябва да добавя, че Huawei имат собствен Android интерфейс, който се казва EMUI и има някои разлики с класическия Android, но това по-никакъв начин не е недостатък. Моделът идва с версията 5.1 като дори днес, малко преди да седна да пиша ревюто имаше update.


Преминавам към основната причина и нещото, което ме впечатли най-много в този телефон, а именно камерата, която е направо брутална! В момента, в който беше представен телефонът, това беше най-добрата камера на пазара. Получавате два сензора 20 MP и 12 MP монохромен и цветен, които работят синхронно за получаване на много ясни и детайлни кадри. Блендата е f/1.8 като е разработена съвместно с Leica. Имате още и laser autofocus - Summilux-H 4 in 1 hybrid. Това позволява да се получават отлични снимки и при по-слаба осветеност и дори в пълна тъмнина. 

Минималното фокус разстояние е едва 27 мм, което Ви позволява да правите и красиви кадри на близки предмети. Като голям плюс навсякъде изтъкват "боке" ефека, който аз лично не харесвам. Той е характерен за професионалните апарати. Това е, когато имате обект на преден план, като фокусът е върху него, а отзад нещата са размазани. Винаги изключвам тази опция, просто защото никога не ми е допадала, но безспорно понякога се получават много красиви кадри.

Имате pro функция за снимане, която Ви дава много възможности да си играете с настройките на камерата, като автоматичният режим работи супер интелигентно и с него спокойно може да правите невероятни снимки. Показателно за това е обратната връзка, която получих малко след като започнах да снимам в Instagram с P10 Plus, колко много хора забелязаха разликата и ми писаха да ме питат с какво снимам.

Предната камера също е много добра. Тя е 8 MP с апертура f/1.9 като снима отлично. Всичките ми селфита са заснети именно с нея. Отново има много добра светлина. Дори на тъмно кадрите стават много добри въпреки че няма светкавица. Има функция, която осветява екрана, което създава много по-естествен ефект. Отново има и "боке" ефект, както и функция за автоматично широко сефли, когато се снимате с повече хора. Плюс е и настройките за разкрасяване, само при условие, че се използват разумно, защото ставам свидетел на страшни извращения из интернет на твърде "разкрасени" момичета.

Заснемането на видео също като камерата е бомба. Снима с 4K при 30 fps, като единстеният недостатък е това, че файловете са доста големи. Видеото е наистина с отлично качество, дори при бързо движение и намалена светлина. Идеален е за снимане на влогове, изпробвано е. 

още снимки с Huawei P10 plus може да видите в Instagram профила ми
Други неща, които харесвам в телефона са това, че се отключва с пръстов отпечатък, като с тази функция може да управлявате и самия телефон. Като размер също ми е много удобен, изобщо не го намирам за голям, даже всички други телефони са ми странно малки и неудобни. Екранът има много интелигентен, автоматичен режим на светлината, което е много удобно, защото се адаптира бързо със заобикалящата Ви светлина и дори в много слънчев ден виждате абсолютно всичко. Нещо друго, което не съм имала като приложение от телефон до сега е функцията огледало, като мога да Ви кажа, че е много практична, защото може да се огледате, дори когато е тъмно. Ако носите брекети като мен е must have. :D 

Като заключение ще кажа, че съм изключително доволна, най-вече от това, че за времето, в което го използвам няма забавяне, като при предишния ми телефон, който за 10 месеца (не се шегувам) беше станал неизползваем. Това е и причината, че въпреки че бях почитател на Samsung се отказах от тях. Като цяло имайте едно на ум, когато използвате телефони с 2 карти, защото предният ми модел беше именно такъв. 

Надявам се това ревю да в било полезно и да не съм пропуснала нещо важно. Имам планирано още едно подобно ревю отново на техническа тема, така че ако подобни неща са Ви интересни, определено планирам да ги правя по-често.

Love,
Snejana

You May Also Like

3 коментара

  1. И аз имам Huawei, но P9 lite mini и за момента ми допада. Чух смесени отзиви за марката, но за момента ми харесва повече от Samsung :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съм съгласна, хората покрай мен, които имат Huawei много си ги харесват, така че чакам излизането на P20.

      Изтриване
  2. Дами... тъй като работата ми е свързана с мобилни устройства.. За живее Huawei P20 Pro 😍

    ОтговорИзтриване