Review: Nescafe Dolce Gusto Piccolo | кафемашина

Здравейте!

Ако трябва да съм напълно честна за мен това да имам тази машина за кафе си е цяло чудо. Чудо, защото винаги съм я харесвала и искала, но по онзи начин, който искам и Ferrari. Искам, но знам, че едва ли някога ще я имам. Е, обаче благодарение на модерния капитализъм и промоциите и клиентските карти успях да я взема и влязох в отбора на любителите на Nescafe Dolce Gusto.

Харесва ми най-вече заради това колко лесно и бързо става кафето и няма нужда от чистене и много поддръжка. Сипваш вода, пускаш машината и пиеш кафе. А освен кафе може да пиеш още сигурно 20 неща. Защото има различни видове кафе, капучино, горещ шоколад, за всеки вкус.

Всъщност машините от серията Nescafe Dolce Gusto са на Krups, като това е утвърдена марка за производството на кафе машини. Не знам реално какви са им взаимоотношенията, но споменавам тази информация, за да се знае.


Машината, която имам аз е Nescafe Dolce Gusto Piccolo. Това общо взето е най-базистният модел от гледна точка на дизайн. Изводът, до който стигнах след проучването, което правих преди да седна да пиша това ревю е, че основната разлика между самите машини (като изключим ръчна или автоматична) е дизайнът и от там идва и разликата в цената.

Piccolo е ръчен модел, това означава, че ръчно задавате колко вода да пусне машината. Което е доста пипкава работа, особено ако нямате представа точно колко са 40 мл. вода. Лесно се свиква обаче. Ако Ви е трудно може да използвате специфични чаши в зависимост от това каква напитка планирате да си направите. Аз до сега само първият път си направих блудкаво кафе, след това с една мерителна кана проверих до къде колко вода е на чашата и вече нямам проблем. Машината може да пуска и гореща и студена вода. На кутиите на всеки вид капсули е написано с колко вода се правят.

При автоматичните модели като Mini Me например водата се задава автоматично и така няма опасност да сипете повече от колкото Ви е необходимо за съответната напитка.
Контейнерът за вода е с вместимост от 600 мл. като според мен е добре, като размер. Другите модели са с 800 мл. но не мисля, че се усеща толкова много разликата. Контейнерите се продават и допълнително, така че ако с вашия се случи някое нещастие има от къде да поръчате нов.

Включва се и се изключва само от 1 копче. Няма нужда да нагласяте режими или да има някакви сложни функции. Което за мен е плюс, защото съм стигнала до заключението, че техниката ме мрази. Натискате копчето около 30-тина секунди свети червено и когато светне зелено машината е готова за употреба.

Как става приготвянето на самото кафе, всъщност? Капсулата се пробива малко в страни, а не директно по средата. След това се пробива и долната част на капсулата, чак след като се е напълнила с врялата вода. Водата навлиза в капсулата под много високо налягане и след като се пробие долната страна на капсулата започва да тече и самото кафе. По този начин се упражнява правилното налягане върху кафето, за постигане на характерния му вкус. Държачът, на който се поставят капсулите е магнитен и поставянето му е много лесно. Има три нива на подложката, като аз не го използвам, защото пия кафето си в голяма чаша, но е удобно, ако е в малка да не пръска и да не се охлажда и губи пяна и аромат.

Ако се чудите какво точно има в самите капсули, няколко от тях бяха подложени на дисекция и в тях няма нищо по-различно от нормално смляно кафе, като в Cortado-то има и сметана на прах. В кафетата няма добавена захар. В горещия шоколад и в латета има съвсем малко. В капучиното също няма. На кутиите на капсулите е отбелязано каква е силата на самата напитка. Като стандартно в кутиите има 16 капсули, а тези напитки, които се правят в комбинация с мляко, като горещия шоколад и капучиното има 2 х 8.

Обща характеристика на Nescafe Dolce Gusto Piccolo
  • Еспресо машина с капсули 
  • Налягане: 15 bar
  • Автоматично регулиране на налягането в капсулата, за един оптимален резултат и перфектна пяна
  • Система Thermoblock System за постигане на иделана постоянна температура на кафето
  • Лесна употреба
  • Приготвянето на напитката се извършва в самата капсула
  • Специален съд за използваните капсули
  • Три нива за различни чаши
  • Подвижен резервоар за вода
  • Топла и студена вода
  • Автоматично изключване на машината след 5 минута
Като заключение ще кажа, че съм много доволна, че имам тази машина. С нея се работи лесно и много бързо. Има голямо разнообразие от вкусове на капсулите, които предлагат и определено онази странна част в мозъка ми, която ме кара да искам, иска да ги пробва всичките. За сега нямам някаква любима, пробвала съм 8 вида и обикновено ги пия според настроенията си.

Nescafe Dolce Gusto Piccolo - цена: 160 лв.


Love,
Snejana

You May Also Like

4 коментара

  1. В България, честно ли са такива цените, аз моята си я взех за 30€ при покупката на 6 кутии напитки. Нашите имат същия модел, но автоматичен и на мен не ми харесва толкова. Аз често слагам много повече вода от обозначеното, защото реално не пия щафетата и така ми харесва повече. Много си я обичам моята, супер практична покупка.

    ОтговорИзтриване
  2. Сега в моменто има щвадратната с 5 кутии за 150 лв. Но за сумата която аз я взех не бях виждала по-евтино, около 50%, но без капсули. Тук всичко е по-скъпо. И като знам, че Франция не е една от най-евтините страни в ЕС, твоето си е направо далавера. Но ти се чувствай лично отговорна за тази ми покупка, защото знам колко я харесваш 😃😘

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам я! Мисля, че ревюто е точно и конкретно, а мнението ми напълно съвпада с Вашето :) Единствен сериозен недостатък за мен лично като потребител и любител еколог са пластмасовите капсули :( Една година бях в голяма дилема дали да си взема машината точно заради това, но накрая майка ми взе решението вместо мен :D Сега се успокоявам с това, че изхвърлям капсулите разделно (както и останалия боклук). Иначе, като огромен (пристрастен до болка) фен на кафето, оценявам много простотата, с която се работи с машината, и естествено на първо място резултата- вкусно и ароматно кафе. Като цяло това е последното guilty pleasure, на което съм се отдала с най-малко угризения на съвестта :D

    ОтговорИзтриване
  4. Знаех, че някъде в блога ще намеря ревю за машината, интересува ме кое еспресо би ми препоръчала, но да не е много силно?! И случайно да знаеш от къде мога да си купя по-евтино поставка за самите капсули (в джъмбо дали има)?!
    Много благодаря за ревюто, чувствам се по-същия начин, чак сега ще се сдобия с машината, а от години все не се решавам да я притежавам.

    ОтговорИзтриване